Έως και 100+2 δόσεις για την εξόφληση του προστίμου στα αυθαίρετα

Στα 50 ευρώ ορίζεται τελικά η ελάχιστη μηνιαία δόση για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 102 μήνες.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης, περιλαμβάνει διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην αποπληρωμή των προστίμων. Ειδικότερα, όποιος υπαχθεί (ημέρα υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου)

στον νέο νόμο:

το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών (ή 17 εξαμήνων).το δεύτερο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 84 μηνών (ή 14 εξαμήνων).το τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 60 μηνών (ή 10 εξαμήνων).

Όπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια που υφίστανται πριν το 1975, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Με την ισχύ του νόμου παύει να ισχύει ο Ν.4014 και όλοι οι ιδιοκτήτες υπάγονται στις νέες διατάξεις.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός «ξέρουμε ότι το ζήτημα των αυθαιρέτων είναι πολύ δύσκολο. Οι ρίζες του ξεκινούν από το παρελθόν, έχει πολλές διαστάσεις και δεν χωρά πολιτικός κομματισμός» και συμπλήρωσε: «Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες, με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων».

Στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.), για τις οποίες είχε προβλεφθεί μείωση του ειδικού προστίμου ως και 85%, προστίθενται και οι μακροχρόνια άνεργοι. Γι' αυτούς προβλέπεται έκπτωση 30% του προστίμου της τακτοποίησης του αυθαιρέτου (και όχι 50% όπως αρχικά προβλεπόταν) εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία.

Όσοι είχαν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων του 4014/11 (νόμος Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα) και έχουν καταβάλει ένα μέρος του ειδικού προστίμου θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Σε περίπτωση όμως που, μετά τον υπολογισμό του προστίμου με τον νέο νόμο, προκύψει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου, αυτά δεν θα επιστρέφονται.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα αυθαίρετα που θα τακτοποιηθούν δεν οφείλουν αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κτλ.), φόρο και οποιαδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού κτλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα