Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να επεμβαίνουν στο βιολογικό ρολόι – Τέρμα η γκρίνια για παιδί

«Eπανεκκίνηση» στο βιολογικό τους ρολόι και να συντονίζονται με το νέο περιβάλλον, θα μπορούν να κάνουν στο μέλλον οι άνθρωποι, όπως υπόσχεται ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Όπως διαβάζουμε στη διαδικτυακή έκδοση του Βήματος, ερευνητές ιαπωνικών ιδρυμάτων αναφέρουν ότι το μπλοκάρισμα των υποδοχέων της βασοπρεσίνης, μιας ορμόνης στον εγκέφαλο, επιτρέπει στο βιολογικό ρολόι να «μηδενίζεται» και να «αλλάζει ώρα» πολύ ταχύτερα.

Αυτό μεταφράζεται ως εξής: ένας ταξιδιώτης που μετακινείται οκτώ ωριαίες ζώνες προς δυσμάς ή ανατολάς θα χρειαζόταν μόνο μια μέρα

για να προσαρμοστεί αντί για τουλάχιστον μια εβδομάδα όπως συνηθίζεται.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: η ίδια ορμόνη που μπλόκαραν οι ερευνητές παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των νεφρών, οπότε οποιοδήποτε φάρμακο κατά του τζέτλαγκ θα έπρεπε να στοχεύει επιλεκτικά τον εγκέφαλο χωρίς να επηρεάζει τους νεφρούς.

Η μελέτη ξεκίνησε με πειράματα σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην διαθέτουν στον εγκέφαλο υποδοχείς της ορμόνης βασοπρεσίνης.

Η βασοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά. Η κύρια λειτουργία της είναι η ρύθμιση της κατακράτησης υγρών, βοηθά όμως και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων στους υπερχιασματικούς πυρήνες.

Το πείραμα έδειξε ότι τα πειραματόζωα χρειάζονταν μόλις μία ημέρα για να προσαρμοστούν όταν ο κύκλος φωτός-σκότους μετακινούνταν οκτώ ώρες πίσω. Συγκριτικά, τα κανονικά ποντίκια χρειάζονταν έξι ολόκληρες ημέρες.

Όταν ο κύκλος φωτός-σκότους μετακινούνταν οκτώ ώρες μπροστά αντί για πίσω, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια προσαρμόζονταν σε δύο ημέρες, αντί για οκτώ ημέρες όπως τα κανονικά ποντίκια.

Παρά τις όποιες αμφιβολίες και γκρίζες ζώνες που υπάρχουν στην έρευνα, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αφού οι ερευνητές πέτυχαν τα ίδια περίπου αποτελέσματα όταν χρησιμοποίησαν φάρμακα για να μπλοκάρουν τους υποδοχείς της βασοπρεσίνης στους υπερχιασματικούς πυρήνες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα