«Φρένο» από δανειστές στην κυβέρνηση για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

«Φρένο» στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) έβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα.
Σύμφωνα την Καθημερινή, οι θεσμοί διατύπωσαν τις ενστάσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ

δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου (είχε δοθεί με δελτίο Τύπου), εξέλιξη που δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι την οριστική λύση θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας, αφού η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Εκταμίευση

Πέραν του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τους θεσμούς), η κυβέρνηση θα πρέπει γενικότερα να κινηθεί πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν μπορέσει να υλοποιήσει το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου έως την Τρίτη. Μάλιστα, ενδέχεται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα να προστεθούν και άλλες διάταξεις για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων (π.χ. ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι νέοι συντελεστές για τη φορολόγηση των ενοικίων), λαμβάνοντας έτσι τη μορφή πολυνομοσχεδίου. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), το οποίο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα έως την Τρίτη και έχει ολοκληρωθεί και η σχετική έκθεση των θεσμών, θα συζητήσει το κατά πόσον ανταποκρίθηκε η Αθήνα στις υποχρεώσεις της και θα εισηγηθεί την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Αν η εισήγηση είναι θετική, τότε τα κεφάλαια αναμένεται να εκταμιευθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας για την εκταμίευση της δόσης είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η εκταμίευση.

«Αγκάθια»

Παράλληλα με την ανάγκη υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» και την εφαρμογή της δεύτερης λίστας προαπαιτουμένων, η οποία είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Η λίστα αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να έχει υλοποιηθεί έως τις 4 Νοεμβρίου, αλλά, δεδομένων των καθυστερήσεων, δεν αποκλείεται να μετατεθεί ο χρόνος εφαρμογής τους για τα μέσα του μήνα. Πάντως, από τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προέκυψαν κι άλλα «αγκάθια» στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου.

Ειδικότερα:

- Ρύθμιση οφειλών και ληξιπρόθεσμα χρέη: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζήτησαν να γίνει ακόμη αυστηρότερο το πλαίσιο της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μάλιστα, φέρονται να ζήτησαν την αλλαγή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στον χρόνο που ένα χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο. Κατά τις πληροφορίες, ζητούν από την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας για την καταβολή κάποιας φορολογικής υποχρέωσης, η οφειλή να καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Με αυτόν τον τρόπο, επιδίωξη των θεσμών είναι να αναγκάσουν τους οφειλέτες να είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση και θα απενταχθούν από τη ρύθμιση και θα αρχίσουν να «τρέχουν» πρόστιμα και προσαυξήσεις για όλες τις περιπτώσεις. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν το δέχεται και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι διατάξεις που ήδη ισχύουν με βάση τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στη ρύθμιση.

- Μεταφορά ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ): Οι πιστωτές της χώρας ζήτησαν να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για τη μεταφορά των υπαλλήλων και των φορολογικών υποθέσεων στη ΓΓΔΕ, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη κωλυσιεργία. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε να μεταφερθούν οι 38.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ αντί των 3.500 που προβλέπει ο νόμος. Το θέμα παραπέμφθηκε για περαιτέρω συζήτηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια. Πάντως, χθες εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία προβλέπει τη μεταφορά 500 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (πρώτου και δεύτερου πακέτου), θα ξεκινήσει και η επίσημη συζήτηση για τον πρώτο έλεγχο. Τις προηγούμενες ημέρες, οι δύο πλευρές κατέγραψαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τον έλεγχο αυτό και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Ανοικτά «μέτωπα»

Τα ανοικτά «μέτωπα» είναι πολλά, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα των δημοσιονομικών εξελίξεων, δεδομένου ότι έως τις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Προς το παρόν, οι δανειστές ζήτησαν την πλήρη ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να διαπιστώσουν εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ή απαιτούνται νέα μέτρα. Ωστόσο, το θέμα της ποσοτικοποίησης είναι περισσότερο περίπλοκο απ’ ό,τι ακούγεται, αφού αφορά στα μέτρα που θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό καθεστώς. Οσο τα ακριβή μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί (γίνονται διαβουλεύσεις με τους δανειστές και στα δύο «μέτωπα», με τους θεσμούς να έχουν αντιρρήσεις στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας), τόσο δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί και η αποδοτικότητά τους.

Επίσης, ανοιχτά παραμένουν όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας που προβλέπονται στο μνημόνιο, με εξαίρεση την απελευθέρωση της λιανικής αγορά φυσικού αερίου που έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Μερική συμφωνία έχει επιτευχθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με την κυβερνητική πλευρά, στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, με τους πιστωτές να έχουν αποδεχθεί να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, αλλά απομένει να βρεθεί το αποδεκτό ισοδύναμο αυτής.

Δηλώσεις Φίλη

Στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και τα κενά στα δημόσια σχολεία αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε πρωινές δηλώσεις του.
«Δεν θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει τόσο εκτεταμένο δίκτυο στην ιδιωτική εκπαίδευση πάσης φύσεως.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του , περί «πενταροδεκάρων» για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κύριος Φίλης επανέλαβε ότι δεν θα το επαναλάμβανε αν ήξερε τι θα επακολουθήσει στα μέσα.

«Ουδείς αναμάρτητος - είμαι ειλικρινής όμως. Δεν μ ' αρέσουν οι κομψευόμενες διατυπώσεις αλλά η ουσία», παραδέχτηκε για να διερωτηθεί. «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;»

Βέβαια ο υπουργός Παιδείας έκανε λάθος στον υπολογισμό αφού το 13% ΦΠΑ στα 7000 ευρώ είναι 910 ευρώ και αν ο ΦΠΑ πάει στο 23% όπως θέλει η Τρόικα το ποσό του ΦΠΑ για δίδακτρα ύψους 7000 ευρώ ανεβαίνει στα 1610 ευρώ .

Ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξη του στο MEGA , χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «κοινωνική επιλογή» τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία διαχώρισε από τα φροντιστήρια της γειτονιάς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αναφερόμενος στο δικαίωμα εκμάθησης τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.

Επεσήμανε δε, ότι η Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετεί τον δογματισμό που θέλει τα ιδιωτικά σχολεία να είναι καλά και τα δημόσια κακά, λέγοντας πως πρόκειται για «στρέβλωση», καθώς τα ποσά που δίνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην Ελλάδα, είναι μεγάλα και επί της ουσίας ακυρώνουν τον όρο «δωρεάν παιδεία». Είπε επίσης, ότι στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ωστόσο έκανε... ντρίπλα όταν ρωτήθηκε για τη μείωση των πόρων που προβλέπονται για την παιδεία στον προϋπολογισμό του Κράτους.

«Δεν γίνεται να εξυπηρετήσουμε έναν δογματισμό, που λέει ότι όλα τα ιδιωτικά είναι καλά και όλα τα δημόσια όχι. Θεωρούμε κακό το δημόσιο και καλό το ιδιωτικό. Είναι λάθος η αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Μακάρι να έχουμε 20.000 παιδιά περισσότερα παιδιά στα δημόσια. Υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση. Να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο» δήλωσε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε: «Δεν είπα να πάρει ο γονιός το παιδί από το ιδιωτικό. Θέλουμε πιο αξιόπιστο και αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο. Τα χρήματα που δίνονται για την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι στρέβλωση. Με αυτόν τον τρόπο, η δωρεάν παιδεία δεν είναι δωρεάν. Η αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου, σημαίνει και χρήματα».

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει διαμορφώσει ο κόσμος για το δημόσιο σχολείο:
«Η εικόνα που έχει ο μέσος Έλληνας είναι μίας διαλυμένης παιδείας; Αδικείται η δημόσια εκπαίδευση και αυτός ένας από τους λόγους που στέλνουν τα παιδιά στο ιδιωτικό. Αποτελεί κοινωνική επιλογή το ιδιωτικό σχολείο. Το φροντιστήριο της γειτονιάς είναι διαφορετική περίπτωση».

Αναφορά έγινε και στα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα δημόσια σχολεία. Ο Νίκος Φίλης αποκάλυψε ότι με τροπολογία μεταφέρονται από άλλους τομείς χρήματα, ώστε να γίνουν 2.000 ακόμα προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων: «Κάθε χρόνο την τελευταία επταετία, υπάρχουν προβλήματα. Στις 12 Σεπτεμβρίου πρέπει όλοι οι δάσκαλοι να είναι στα πόστα τους. Να μας εγκαλέσετε γι' αυτό, θα το δεχτώ. Πρέπει να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις. Θα υπάρξει δραστικότατη μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Σήμερα είναι 4.000 είναι αποσπασμένοι, ενώ 25.000 πήραν σύνταξη την τελευταία πενταετία. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Είναι στόχος του υπουργείου να ξέρουμε 31 Μαΐου ποια είναι τα κενά. Θα κριθούμε, δεν υπόσχομαι να χτίσω γεφύρια. Υπάρχει θέμα ορισμού τι σημαίνει κενό. Θα γίνουν 2.000 προσλήψεις ακόμη. Μεταφέρουμε από αλλού πόρους με τροπολογία».

The post «Φρένο» από δανειστές στην κυβέρνηση για ΦΠΑ στην εκπαίδευση appeared first on KoolNews.

Keywords
ΦΠΑ, νεα κυβερνηση, εκπαιδευση, κυβερνηση, φπα 23, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σχολεια, αθηνα, αποδειξεις, λύση, group, ewg, χρεος, οφειλή, σδοε, εκκρεμότητες, νέα, μνημονιο, αδμηε, δίλημμα, τροικα, mega, ελλαδα, σημαίνει, μαΐου, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αδμηε, ρυθμιση οφειλων, τι σημαινει, το θεμα, δωρεαν, θεμα, ιδιωτικα σχολεια, καθημερινη, νεα μετρα, πλαισιο, προγραμμα, σδοε, mega, αγορα, ασφαλιστικο, γινει, γινεται, διδακτρα, δημοσιο, δηλωσεις, δίλημμα, δοθει, δωσει, δικτυο, εγινε, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, εβδομαδα, εξελιξη, υπηρεσιες, εικονα, κειμενο, λαθος, λειτουργια, λύση, λογο, μαΐου, μεσοπροθεσμο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μειωση, μορφη, παιδι, παιδια, πεμπτη, πολιτεια, προβληματα, προσληψεις, ρυθμιση, συζητηση, συνταξη, σχεδιο, σχολειο, τριτη, υπουργος παιδειας, φροντιστηρια, φροντιστηριο, χρονος, οφειλή, group, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, πληροφοριες, σημαίνει, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα