Γεννηματά, Λοβέρδος και Κωνσταντινόπουλος στην τελική ευθεία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

12:45 7/6/2015 - Πηγή: KoolNews

Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στη αποχαιρετιστήρια και με συγκινησιακή φόρτιση ομιλία του στο 10ο συνέδριο δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, όχι, όμως, και από την πολιτική.

Η

ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα και σήμερα αναμένεται να αποφασισθεί εάν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό το μητρώο των μελών που θα ψηφίσουν.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο συνέδριο του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές. Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.

Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων άρχισε το βράδυ του Σαββάτου. Και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.

Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, σε συνεννόηση με όμορους πολιτικούς χώρους και μίλησε για «νέα αρχή».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη και την πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Αριστερά και την πραγματοποίηση ενιαίου συνεδρίου της κεντροαριστεράς εντός του 2015.

Την Κυριακή πέφτει η αυλαία του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες γίνονται στο κλειστό Γυμναστήριο του Πανελληνίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7μ.μ.

«Αποχωρώ από την θέση του προέδρου αλλά όχι από την πολιτική»

Την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 10ου Συνεδρίου του κόμματος.

«Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Όχι από την ευθύνη μου. Όχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Όχι από τη σχέση με την Ιστορία», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Βενιζέλος.

«Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο. Εύχομαι η απόφασή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης», πρόσθεσε ενόσω Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου. Πολλά κομματικά στελέχη και συνεργάτες του δεν έκρυβαν τη συγκίνηση τους.

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς. Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για την μεγάλη τιμή και την μεγάλη εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας την άμεση εκλογή νέου προέδρου από την κομματική του βάση, την επόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου.

«Να ζητήσει συγνώμη από το λαό ο Τσίπρας»

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, αναφέροντας ότι είναι «πολύ κακός οιωνός οι φαντασιώσεις της λεβεντιάς που μας έκανε να ζητάμε από το ΔΝΤ εφαρμογή του μοντέλου Ζάμπιας για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «επίδειξη ψευτολεβεντιάς για εσωτερική κατανάλωση», υπογραμμίζοντας ότι «οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με πιο απλές συνοπτικές διαδικασίες».

Κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη σύνοδο των Καννών του 2011, όταν οι Ευρωπαίοι επέπληξαν τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα με τις πρόσφατες αναφορές των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί της πιθανότητας διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι εταίροι είπαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει δημοψήφισμα αλλά του διεμήνυσαν ότι το πραγματικό ερώτημα θα είναι ευρώ ή δραχμή.

«Να ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγγνώμη από τον λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Τον κάλεσε παράλληλα να καταλάβει ότι η ρήξη αντιβαίνει στην βασική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ.

«Τώρα η ρήξη δεν είναι ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης αλλά επώδυνη ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης» συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους πιστωτές δεν θα είναι απλός συμβιβασμός αλλά παραδοχή μιας πολιτικής απάτης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι οι πολίτες δεν συγχώρησαν τίποτα στο κόμμα επειδή περίμεναν πολλά από το κόμμα του. «Συγχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Καμμένο τα πάντα επειδή δεν έχουν προσφέρει τίποτα και επειδή δεν περίμεναν τίποτα περισσότερο», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για επικοινωνιακές φούσκες. «Νομίζει ότι κερδίζει χρόνο αλλά χάνει ζωτικό εθνικό χρόνο».

«Η προτεραιότητά μας ήταν πάντα και είναι το εθνικό συμφέρον» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για «φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας», αναφερόμενος στην πρόταση που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος για δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο ο κ. Βενιζέλος.

The post Γεννηματά, Λοβέρδος και Κωνσταντινόπουλος στην τελική ευθεία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα