Γυμνή επανάσταση

Σάλο έχει προκαλέσει η διαμαρτυρία της αιγύπτιας Αλιάα Αχμάντι. Όχι η νεαρή φοιτήτρια δεν αυτοπυρπολήθηκε, ούτε έκλεισε κεντρικούς δρόμους στη χώρα της. Για την ακρίβεια δεν βγήκε καν από το σπίτι της. Απλά βγήκε από τα ρούχα της. Τιμή και δόξα στην nude revolution.

Όταν ακούς διαμαρτυρία, τι είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Πορείες, κλείσιμο δρόμων, δακρυγόνα, αστυνομίες και ότι άλλο μπορεί να προκαλέσει μπάχαλο σε μια πόλη και να προκαλέσεις τους κατοίκους της. Κοίτα να δεις όμως που υπάρχει και η άλλη πλευρά της διαμαρτυρίας: ακόμα πιο προκλητική. Η γυμνή διαμαρτυρία. Η Αλιάα Αχμάντι, δεν χρειάστηκε καν να βγει από το σπίτι της για να διαμαρτυρηθεί – απλά βγήκε από τα ρούχα της και ανέβασε τις γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μας φάνηκε καθόλου άσχημη αυτή η διαμαρτυρία!

Για να το σοβαρέψουμε και λίγο, η νεαρή Αιγύπτια φοιτήτρια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ανέβασε μία γυμνή-καλλιτεχνική φωτογραφία στο προσωπικό της blog, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τον σκοταδισμό, τον συντηρητισμό αλλά και τον σεξισμό στη χώρα της. Στο μικρό κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία της γράφει πως λυπάται για την οπισθοδρόμηση της Αιγύπτου, που απαγορεύει τα γυμνά μοντέλα στις σχολές Καλών Τεχνών και που κάθε είδος γυμνού, μεταφράζεται σε εξοβελισμό των ηθών της χώρας. Στο ιστολόγιο της, με τίτλο “Ήρεμες Εξομολογήσεις”, η Αλιάα αυτοχαρακτηρίζεται ως “άθεη και ατομίστρια” και δηλώνει στρατευμένη “εναντίον μιας κοινωνικής βίας, ρατσισμού, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και υποκρισίας”. Τονίζοντας με αυτό το, άνευ προηγουμένου, εγχείρημά τη, τα δύο μεγαλύτερα ταμπού της Αιγυπτιακής κοινωνίας, τον αθεϊσμό και φυσικά το γυμνό γυναικείο σώμα.

Με τον φονταμενταλιστικό ισλαμισμό να υπερισχύει στην μετά Μουμπάρακ εποχή, οι φωνές που κάνουν λόγο ακόμα και για κίνδυνο της ζωής της νεαρής ακτιβίστριας, πληθαίνουν. Ενώ φήμες φέρουν την Αλιάα Αχμάντι, ως επερχόμενο στόχο των σαλαφιστών της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι η φωνή της θα είναι η απαρχή για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και όχι η σκληρή επιβεβαίωση των όσων στόχευσε μέσα από την διαμαρτυρία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα