Η NASA σχεδιάζει εκτυπωτές φαγητού! Στο «μενού» φύκια, γρασίδι και έντομα [βίντεο]

Κάντε εικόνα το παρακάτω: η κουζίνα του μέλλοντος, χωρίς φούρνο, ψυγείο και κατσαρόλες. Στη θέση όλων αυτών, ένας εκτυπωτής, ο οποίος θα μπορεί να παράγει φαγητό! Σας μοιάζει σαν αποκύημα επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως, το σενάριο αυτό θέλει να κάνει πραγματικότητα η NASA, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία Systems & Materials Research Corporation (SMRC) με 125.000 ευρώ, προκειμένου να επικεντρωθεί

στη δημιουργία του πρώτου 3D εκτυπωτή φαγητού!

Το concept της ιδέας είναι ότι ο εκτυπωτής θα δημιουργεί φαγητά, χρησιμοποιώντας φυσίγγια γεμάτα με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικά έλαια. Αν και η χρηματοδότηση της εταιρείας παραγωγής 3D εκτυπωτών από τη NASA κρύβει την επιθυμία του Διαστημικού Σταθμού για ευκολότερη συσκευασία και μεταφορά των τροφίμων στο διάστημα, ο ιδρυτής της SMRC, Anjan Contractor, θεωρεί ότι δυνητικά μπορεί να λύσει το πρόβλημα υποσιτισμού του πλανήτη.

Με τον πληθυσμό της γης να υπολογίζεται ότι μια μέρα θα φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια, η έλλειψη σε πηγές τροφίμων, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα επιβίωσης σε μεγάλα τμήματα του ανθρώπινου πληθυσμού. «Πιστεύω, και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν, πως το σύστημα φαγητού του σήμερα δεν μπορεί να υποστηρίξει 12 δισεκατομμύρια στόματα. Επομένως, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το τί είναι φαγητό».

Και, ενώ μόνο ένα πολύ κλειστό κλαμπ ισχυρών και πλουσίων ανθρώπων θα μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικό κρέας, λαχανικά και φρούτα, ο Contractor προβλέπει τον υπόλοιπο ανθρώπινο πληθυσμό να τρέφεται με προσαρμοσμένα γεύματα, δημιουργημένα μία στρώση τη φορά, από φυσίγγια που θα περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικά έλαια και πρωτεΐνες, τα οποία θα προμηθεύονται από το τοπικό τους σουπερμάρκετ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, και φυσικά το γεγονός ότι οι πηγές τροφίμων θα λιγοστέψουν επικίνδυνα στο μέλλον, τα πάντα θα μπορούν να μπουν στα φυσίγγια, που θα αποτελούν πρώτες ύλες (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες κτλπ.), όπως έντομα, φύκια, αλλά και γρασίδι, που βρίσκονται σε αφθονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα