Η Observer υπέρ της Ελλάδας

Μπορεί η Αγγλία να μην φημίζεται κιόλας για το φιλελληνικό της πνεύμα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον αρθρογράφο της Observer, H.Porter, να ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Από τον Άρη Βουρβούλια

«Υπό το πρίσμα του τι χρωστάει ο Δυτικός πολιτισμός στην Ελλάδα- δημοκρατικές ιδέες, ολυμπιακούς αγώνες, επιστήμη, τέχνη και αρχιτεκτονική-, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε

μία απλή αλήθεια: Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας για να τα κρατάμε» έτσι τελείωσε το πιο πρόσφατο άρθρο του ο Henry Porter, αρθρογράφος της «Observer». Ναι κι όμως, πάνω στο χείμαρρο των πεσιμιστικών, δυσοίωνων και ανθελληνικών ειδήσεων, να που το ευχάριστο-έστω και αν από μόνο του δεν λέει τίποτα για να επιστρέψουν τα μνημεία- έσκασε από την ίδια την Αγγλία και μάλιστα για ένα γεγονός που λίγοι θα έδιναν ελπίδες την παρούσα χρονική στιγμή ότι θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος.

Με τίτλο «Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τους δώσουμε πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα» και αφορμή την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, ο δημοσιογράφος κατέρριψε οποιοδήποτε πρόσχημα-επιχείρημα (αν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχουν τέτοια μετά και την κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης) στήριζε την αντίθετη πλευρά. Αναλυτικότερα αναφέρει στο κείμενό του ο Porter, ότι παρόλο που υπάρχουν φόβοι κακού προηγούμενου  σε περίπτωση επιστροφής των μνημείων, δεν υπάρχουν αντίστοιχης σημασίας έργα ή που τουλάχιστον να εμπίπτουν στην κατηγορία των γλυπτών του Παρθενώνα και με την εθνική σημασιολογία που αυτά κατέχουν, ώστε να μπορούν να συγκριθούν μαζί τους. Μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στην ιστορική τους υπόσταση, γιατί πέραν όλων των άλλων « αντιπροσωπεύουν το μισό του οικοδομήματος που κατασκευάστηκε μεταξύ 447π.Χ.- 432 π.Χ. , σηματοδοτώντας την ήττα των Περσών από τους Έλληνες».

Επίσης ειδική μνεία γίνεται και στον πρόσφατα αποθανόντα δημοσιογράφο Christopher Hitchens, που είχε στηρίξει προ τριετίας σε άρθρο του στο «Vanity Fair», ότι οποιαδήποτε δικαιολογία περί καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να σταθεί πλέον μετά και την δημιουργία του Μουσείου Ακρόπολης. Ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει ο Porter, ότι η πράξη του Σκωτζέζου λόρδου Έλγιν δεν θα μπορούσε να επιτραπεί την σήμερον ημέρα από κανένα, οπότε διερωτάται «γιατί να κρατάμε αυτά τα παρανόμως αποκτηθέντα γλυπτά σήμερα;». Με αυτό το-ρητορικό- ερώτημα θα κλείσουμε και εμείς.

Διαβάστε ακόμα:

* Έλληνες πείτε… danke στους Γερμανούς

* Ο πρώτος gay πρόεδρος

* Ο Παπανδρέου και το… πειραματόζωο

Keywords
Τυχαία Θέματα