Η «διαβολοβδομάδα» του Σαμαρά – Ποιες μάχες θα δώσει πριν τον δει ο Ομπάμα

Σκληρή δουλειά και πολύ άγχος περιλαμβάνει η εβδομάδα που έρχεται, για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρέπει να δώσει μάχες εντός και εκτός Βουλής, προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον όπου και θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν τις επόμενες ημέρες μέχρι και ως «Εβδομάδα των Παθών», καθώς το... πρόγραμμα

έχει από κινητοποιήσεις μέχρι και την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μόνο για την Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις της ολομέλειας για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα δικαστεί από ειδικό δικαστήριο για δυο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Το κλίμα πάντως δεν είναι και το καλύτερο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την επομένη της συζήτησης στην ολομέλεια, την ευκαιρία να απευθυνθεί προς το σώμα.

Από την άλλη, υπάρχει και το Πολυνομοσχέδιο. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν να προσέχουν για τυχόν βουλευτές που επιλέξουν το... αντάρτικο. Στελέχη των δύο κομμάτων εκτιμούν πως παρά την επικρατούσα αισιοδοξία αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν και συγκεκριμένα αφορούν τα άρθρα για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα περάσει χωρίς απώλειες την ψηφοφορία της Τετάρτης και την Πέμπτη θα υποδεχθούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν μέσω άλλων κινητοποιήσεων ενάντια στην παρουσία του Γερμανού υπουργού στην Αθήνα σε μία περίοδο όπου το Βερολίνο έχει βάλει για τα καλά στην προεκλογική του ατζέντα το θέμα της Ελλάδας προσπαθώντας να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα… επιβαρυνθούν άλλο από το ελληνικό «πρόβλημα».

Μετά από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έρχεται ο σκόπελος της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση δοκιμάζεται στην Βουλή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή και την επομένη με τη συζήτηση το νομοσχεδίου για το νέο δημόσιο τηλεοπτικό φορέα. Από το Μαξίμου παραπέμπουν στον αρμόδιο υπουργό Παντελή Καψή για όλους τους χειρισμούς από τον ανασχηματισμό και μετά μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα.

Τα πράγματα ωστόσο στο συγκεκριμένο θέμα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι αφού στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενστάσεις για τους χειρισμούς που έγιναν με το «μαύρο» και το λουκέτο της ΕΡΤ. Η στάση των συνδικαλιστών της ΕΡΤ και η παρουσία τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «διευκολύνει» την επιχειρηματολογία του Μαξίμου χωρίς ωστόσο να απαντιούνται ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα στην ΕΡΤ πριν τον «ξαφνικό θάνατο» αλλά και για το σχέδιο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε έτοιμο η κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα