Η δημόσια πρόταση της Εθνικής για την Eurobank

Tην υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονοµαστικών µετοχών µε ονοµαστική αξία 2.22 ευρώ έκαστη έκδοσης της Ergasias , ανακοίνωσε αργά το βράδυ η Εθνική Τράπεζα.  Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι Όµιλος Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα

(ο «Προτείνων») ανακοινώνει την υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης (η «Δηµόσια Πρόταση»), για την απόκτηση όλων των κοινών ονοµαστικών µετοχών µε ονοµαστική αξία 2.22 ευρώ έκαστη έκδοσης της Eurobank.

Ο Προτείνων προσφέρει ως αντάλλαγµα, νέες κοινές ονοµαστικές µετοχές µε νέα ονοµαστική αξία (κατόπιν αναπροσαρµογής της ονοµαστικής αξίας) 1 ευρώ ανά µετοχή έκδοσης του Προτείνοντος µε σχέση 58 νέες µετοχές του Προτείνοντος έναντι κάθε 100 µετοχών της Eurobank.

Οι Μετοχές είναι εισηγµένες και διαπραγµατεύονται στην Αγορά Αξιών του Χρηµατιστηρίου Αθηνών. Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των µετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ µε βάση τη τιµή κλεισίµατος της µετοχής την Πέµπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1,9 δισ.ευρώ ευρώ και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατοµµύρια ευρώ.

Η ολοκλήρωση της Δηµόσιας Πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συµπεριλαµβανοµένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των µετόχων της ΕΤΕ.

Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του µετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσµευτεί να προσφέρουν τις µετοχές τους στη Δηµόσια Πρόταση.

Μετά την Ολοκλήρωση της Δηµόσιας Πρότασης, ο Προτείνων προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση µε την Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θεωρεί πως η Δηµόσια Πρόταση προσφέρει πλεονεκτήµατα στρατηγικής σηµασίας καθώς ο ενιαίος φορέας αναµένεται:

Να δηµιουργήσει έναν διευρυµένο τραπεζικό όµιλο µε µεγαλύτερη σταθερότητα και βιωσιµότητα, ο οποίος θα συµβάλει στη χρηµατοδότηση της ανάκαµψης της Ελληνικής οικονοµίας και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του κλίµατος εµπιστοσύνης στο ελληνικό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα,Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυνατότητα συνδυασµού προϊόντων, δικτύων διάθεσης και ισολογισµών θα επιτρέψει στον νέο τραπεζικό όµιλο να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πελατών σε όλη την περιφέρεια.Να επιτύχει υψηλό βαθµό συνεργειών και δηµιουργία αξίας µέσω ενός αξιόπιστου σχεδίου ενοποίησης, το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο ιδρύµατα, και να προσφέρει σηµαντικά βελτιωµένες δυνατότητες ανεξαρτητοποίησης από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τα επόµενα χρόνια.

Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της ΕΤΕ επεσήµανε μεταξύ άλλων ότι «η Δηµόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήµερα, στοχεύει στη δηµιουργία ενός διευρυµένου τραπεζικού οµίλου στην Ελλάδα που θα διαδραµατίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συσ

Keywords
Τυχαία Θέματα