Η εξέλιξη του πολιτισμού μέσα από τις γυναικείες κουπ [βίντεο]

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βίντεο της Lena Nosenko, το οποίο παρουσιάζει το πολιτιστικό πέρασμα της ανθρωπότητας, όπως αποτυπώνεται στην εμφάνιση –και συγκεκριμένα στα χτενίσματα- των γυναικών.

Ξεκινώντας από τη γυναίκα των σπηλαίων και φτάνοντας μέχρι και σήμερα, η σκηνοθέτης παρουσιάζει πώς το πνεύμα και η κουλτούρα κάθε εποχής όριζαν κι επηρέαζαν τη γυναικεία

εμφάνιση. Το βίντεο δείχνει μία κοπέλα η οποία είναι σχεδόν ακίνητη και οι χιλιετίες «αλλάζουν» το χτένισμα και το βάψιμό της.

Αναμφίβολα, η γυναικεία μόδα είναι βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε εποχής, που επηρεάζει το πνεύμα της και επηρεάζεται από αυτό. Τα πρότυπα ομορφιάς δεν ήταν πάντα ίδια, όπως ίδια δεν ήταν και η θέση της γυναίκας διαχρονικά. Όπως αποτυπώνεται πολύ ορθά και στο βίντεο, παρατηρείται πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ της γυναικείας εμφάνισης, ενδυμασίας και –κυρίως- χτενίσματος κατά τη διάρκεια των αυστηρά θεοκρατούμενων κι ανδροκρατούμενων κοινωνιών, με τη γυναικεία κώμη να καλύπτεται από μαντήλια ή να συγκρατείται σε αυστηρού κότσους, ενώ σταδιακά τα μαλλιά αποκαλύπτονται και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της θηλυκότητας, αποτινάσσοντας τα μεσαιωνικά συντηρητικά πρότυπα και περιορισμούς.

Η μουσική επένδυση του βίντεο είναι το κομμάτι του Moby, πρωταγωνίστρια είναι η Olga Zakharova, ενώ τα μαγικά με τα χτενίσματα έγιναν από την κομμώτρια Kseniya Smoley.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα