Η γαλάζια αρένα της Μαδρίτης- Το κόψιμο της Ντόρας, η κόντρα με τον Σαμαρά και ο δάκτυλος του Βερολίνου

Στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας, μεταφέρεται σταδιακά από σήμερα και μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης το γαλάζιο ενδιαφέρον, μιας και σχεδόν… η μισή ΝΔ θα λάβει μέρος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στις 21 και 22/10 στην ισπανική πρωτεύουσα. Η αλλαγή σκηνικού πάντως ουδόλως επηρεάζει τις εξελίξεις στη ΝΔ, όπου κυριολεκτικά εξακολουθεί να επικρατεί ο…κακός χαμός, με τελευταίο κρούσμα την απόσυρση

της Ντόρας Μπακογιάννη από τη λίστα με τις υποψηφιότητες για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το Palacio Municipal de Congresos απέχει περίπου ένα τέταρτο από το κέντρο της Μαδρίτης και πέντε λεπτά από το τεράστιο αεροδρόμιο Barajas της ισπανικής πρωτεύουσας. Αυτό θα είναι και το επίκεντρο του γαλάζιου ενδιαφέροντος για τις αμέσως επόμενες μέρες, μιας και η ΝΔ θα συμμετάσχει στο κρίσιμο συνέδριο του ΕΛΚ, με αποτέλεσμα στη Μαδρίτη να χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Μάλιστα, η αποστολή της ΝΔ θα είναι και ιδιαίτερα πολυπρόσωπη: συμμετέχουν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι (Μείμαράκης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης), οι ευρωβουλευτές του κόμματος (Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζενμπεργκ, Ζαγοράκης), ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Πλακιωτάκης,οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Κουμουτσάκος (τομεάρχης Εξωτερικών) και Νότης Μηταράκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο γραμματεας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γιώργος Πατούλης και οι προεδρικοί συνεργάτες Θεόδωρος Αμπατζόγλου και Πηνελοπη Γαβρά.

Ενδιαφέρον έχει και η παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής και μάλλον προορίζεται για γραμματέας της ΝΔ σε περίπτωση που ο Βαγγέλης Μείμαράκης εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, με δεδομένο πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα αποχωρήσει.

Πλην όμως, η εικόνα της ΝΔ μόνο ρόδινη δεν είναι, καθώς στην αλυσίδα της σύγκρουσης προστέθηκε ένας ακόμα κρίκος, η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

Η αναζωπύρωση της κόντρας Μπακογιάννη-Σαμαρά

Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντορας Μπακογιάννη έγινε σε συνεννόηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα της Κυριακής. Συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη αναγνωρίζουν πως δεν έγινε το καλύτερο δυνατό lobbying (προώθηση της υποψηφιότητας), πλην όμως στρέφουν τα βέλη τους στον Αντώνη Σαμαρά. Από το περιβάλλον της κυρίας Μπακογιάννη χρεώνουν στον πρώην πρωθυπουργό παρασκηνιακές κινήσεις για να κοπεί η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών με το επιχείρημα πως σε παρεμβάσεις του προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες διαμήνυσε πως τυχόν ανάδειξη της Ντόρας Μπακογιάννη σε ένα από τα υψηλότερα αξιώματα του ΕΛΚ θα συνιστούσε έμμεση αλλά σαφή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ σε μια περίοδο με ανοιχτό το ζήτημα της ηγεσίας.

Φυσικά, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν άφησε ασχολίαστες τις μομφές της κυρίας Μπακογιάννη: «Η επιστημη σηκώνει τα χέρια ψηλά» ήταν το σχόλιο συνεργατών του κυρίου Σαμαρά, με έτερο σαμαρικό συνεργάτη να διερωτάται στο KoolNews.gr για το εάν «ο Σαμαράς φταίει και για το προπατορικό αμάρτημα». Άλλωστε, όπως διαμηνύουν από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά θα ήταν πρακτικά αδύνατο γι’ αυτόν να επηρεάσει όλους τους 749 εκλέκτορες του ΕΛΚ.

«Χοντρό» παρασκήνιο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr από έγκυρους ευρωπαϊκούς κύκλους, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, με τον Αντώνη Σαμαρά σίγουρα πάντως να μην κάνει και πολλά για να στηρίξει την υποψηφιότητα Μπακογιάννη. Πλην όμως, πρέπει να πάρουμε την ιστορία της πολυτάραχης υποψηφιότητας από την αρχή.

Το όνομα, το οποίο ήταν το φαβορί να προταθεί για τη θέση πριν από λίγο καιρό, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα είχε κάνει και ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ και στους κόλπους του ΕΛΚ υπήρχε (και υπάρχει) πολύ καλή άποψη για το πρόσωπό του. Πλην όμως, με την εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου, οι προτεραιότητες του κυρίου Μητσοτάκη άλλαξαν και έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος. Προσωρινά, υπήρξε στασιμότητα στη ΝΔ, έπειτα όμως η Ντόρα Μπακογιάννη εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη θέση και υπήρξε συμφωνία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προταθεί αυτή. Ενδιαφέρον για τη θέση είχε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος έχει παράπονα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς θεωρεί πως «ρίχτηκε» και έτσι χάθηκε η θέση στο προεδρείο.

Ένας πολύ ισχυρός λόγος όμως, για τον οποίο δεν περπάτησε η υποψηφιότητα Μπακογιάννη ήταν η έντονα αρνητική στάση του γερμανικού CDU. Παρά το ότι δεν υφίσταται προσωπικό πρόβλημα με την κυρία Μπακογιάννη, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες δεν ήθελαν να καταληφθεί θέση από τη ΝΔ, με τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου ανοιχτή. «Και αν ο επόμενος πρόεδρος δεν ήθελε την Ντόρα Μπακογιάννη σε αυτή τη θέση» ήταν η ερώτηση που ετέθη, με τους Γερμανούς να φοβούνται μια επανάληψη της υπόθεσης της Λουσίντα Κρέιτον. Η κυρία Κρέιτον ήταν η Ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Ομάδας των Υπουργών του ΕΛΚ, πλην όμως παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα του Έντα Κένι και στη συνέχεια αναγκάστηκε να αφήσει και τη θέση της στο ΕΛΚ, την οποία είχε διατηρήσει ακόμα και όταν παραιτήθηκε από το κόμμα της.

Κερασάκι στην τούρτα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν η δυστοκία της ΝΔ να αποστείλει την επιστολή υποστήριξης της υποψηφιότητας της κυρίας Μπακογιάννη, κάτι που καθυστέρησε αρκετές μέρες (το deadline ήταν στις 14/10), με αποτέλεσμα και η όλη υποψηφιότητα να πάει αρκετά πίσω. Έτσι και με δεδομένα τα βαριά ονόματα που υπάρχουν στις υποψηφιότητες (οι επίτροποι Γίρκι Κατάινεν, Μαριάννε Τύσσεν και Γιοχάνες Χαν, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟ του CDU στην Ευρωβουλή Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλιου Αντόνιο Ταγιάνι) η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε de facto σε δύσκολη θέση.

Δυσαρέσκεια στο κόμμα του Αναστασιάδη

Από τις υποψηφιότητες για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ αποσύρθηκε μεταξύ άλλων και αυτή του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σύμφωνα με την άτυπη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας συνήθως προωθείται ένας υποψήφιος αντιπρόεδρος για το ΕΛΚ. Πλην όμως, αυτή τη φορά ο κύριος Νεοφύτου ήθελε να είναι υποψήφιος, πηγές όμως από το περιβάλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο αναφέρουν πως η γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ ενημέρωσε τις Βρυξέλλες πως τελικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν θα ήταν υποψήφιος, κάτι που όμως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Με απλά λόγια παίχτηκε «χαλασμένο τηλέφωνο» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητα Νεοφύτου να μένει «στον πάγο» και παράγοντες του Συναγερμού να μην είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την τροπή των πραγμάτων.

The post Η γαλάζια αρένα της Μαδρίτης- Το κόψιμο της Ντόρας, η κόντρα με τον Σαμαρά και ο δάκτυλος του Βερολίνου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα