Η Λεωφόρος των ντέρμπι επιστρέφει σε ένα ματς με ξεκάθαρο φαβορί

Έξι χρόνια μετά από εκείνο το 0-0 που είχε σφραγίσει τις προσπάθειες των δύο ομάδων, μετά από ένα δραματικό καλοκαίρι για τη χώρα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μονομαχούν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε ένα παιχνίδι με ελάχιστη από την παλιά του αίγλη.

Από τον Αύγουστο του 2007 έχουν αλλάξει πολλά στις δύο ομάδες: παίχτες, διοικήσεις,

άπειροι προπονητές. Υπάρχει μόνο ένας παίχτης που έχει ζήσει ατμόσφαιρα ντέρμπι στη Λεωφόρο: ο Κώστας Μήτρογλου που βρισκόταν τότε στον πάγκο, ήταν άλλωστε η πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα μετά από την επιτυχημένη πορεία της Εθνικής Νέων το 2007. Σήμερα, θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης έτοιμος να σκοράρει ξανά απέναντι στον Παναθηναϊκό και για πρώτη φορά στη Λεωφόρο.

Η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει άρδην από το 2007, πολλώ δε από το 2000 και έπειτα. Μια μικρή αναδρομή στα μεταξύ τους πεπραγμένα εντός Λεωφόρου θα θυμίσει το πως ήταν τότε τα ντέρμπι, με αυτό του 2002 να είναι και το τελευταίο με κόσμο των δύο ομάδων.

Προϊστορία: Από το 2000 και μετά, σε 6 αναμετρήσεις, οι γηπεδούχοι μετρούν 3 νίκες, οι ερυθρόλευκοι καμία, ενώ έχουν έρθει τρία ματς ισόπαλα.

Την περίοδο 2000-2001 ήταν το τελευταίο ντέρμπι με δύο Έλληνες προπονητές στους πάγκους. Από τη μία ο Άγγελος Αναστασιάδης στον πάγκο του Παναθηναϊκού κι από την άλλη ο Γιάννης Μαντζουράκης στον πάγκο του Ολυμπιακού. Το ματς κλασσικό ντέρμπι αιωνίων: φάσεις εκατέρωθεν, αμφισβητούμενες φάσεις, πάθος, βρισίδια, ρίψη αντικειμένων εντός αγωνιστικού χώρου και κάτι σπάνιο σήμερα, δηλαδή οπαδοί και των δύο ομάδων. Το τελικό 0-0 έδινε στον Ολυμπιακό την ασφάλεια για να πάρει το πρωτάθλημα.

Τι μ@λ@κ@ που ΄ναι και αιμόφυρτος Ευθυμιάδης

Το ξύλο που έπεσε στο τέλος του ματς στο διαιτητή, ο Λυμπερόπουλος με τον Κυργιάκο που προσπαθούν να τον προστατεύσουν και η θεϊκή ατάκα του Σέρτζιο Μαρκαριάν, προπονητή τότε των πρασίνων, προς το Μιχάλη Κωνσταντίνου με αφορμή το πέναλτι στο 93΄λεπτό είναι όσα θυμόμαστε από το ντέρμπι της περιόδου 2001-2002, το οποίο διεξήχθη την 21η αγωνιστική. Για την ιστορία, οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με 1-0 στο 75΄με τον αγαπημένο Μανωλάκη της εξέδρας, τον Ολισαντέμπε και οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν με το πέναλτι του Τζόρτζεβιτς, σε έναν αγωνιστικό χώρο γεμάτο λάσπη και λακούβες. Αυτή η ισοπαλία στέρησε από τον ΠΑΟ την ευκαιρία να πιάσει τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση και κράτησε τους ερυθρόλευκους κοντά στην κορυφή και την ΑΕΚ.

Τα 5 γκολ του ΠΑΟ και το 3-2

Τη σαιζόν 2002-2003 οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στην κορυφή και διασταύρωναν τα ξίφη τους τη 14η αγωνιστική στη Λεωφόρο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ματς της νέας χιλιετίας μεταξύ τους, αφού είχε ανατροπές, πολλές φάσεις και διεξήχθη σε ήρεμα πλαίσια. Αξιοσημείωτο του ματς ότι ο Παναθηναϊκός πέτυχε και τα 5 γκολ του ματς, αρχικά με αυτογκόλ του Χένρικσεν, μετά από φάουλ του Τζόρτζεβιτς, μετά ισοφάρισε με κεφαλιά του Ολισαντέμπε από σέντρα του Καραγκούνη, ξαναέβαλε αυτογκόλ με τον Κυργιάκο, ξαναϊσοφάρισε με τρομερό φάουλ στο γάμα του Μπασινά και πήρε τη νίκη με το σουτ του Γιόνας Κόλκα. Στο τέλος της χρονιάς οι δύο ομάδες ισοβάθμισαν, αλλά η νίκη του Ολυμπιακού με 3-0 στο περιλάλητο ματς της Ριζούπολης του έδωσε τον 7ο συνεχόμενο τίτλο.

Διακοπή κυριαρχίας, μπουνιές Κυργιάκου-Τζιοβάνι, Αλέφαντος και Δούρος

Το 2004 οι δύο ομάδες έρχονταν αντιμέτωπες σε ένα ματς που έκρινε τον πρωταθλητή επί της ουσίας. Οι πράσινοι προπορεύονταν με δύο στη βαθμολογία και με νίκη εξασφάλιζαν τον τίτλο, ενώ με ήττα έπεφταν δεύτεροι στην ισοβαθμία. Τελικά, ήρθε το «Χ» σε ένα ματς με 4 γκολ, κόκκινες που δε δόθηκαν, ξύλο μεταξύ Κυργιάκου και Τζιοβάνι, λυτρωτική ισοφάριση και τιτανομέγιστο Νικόλα Αλέφαντο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 7΄με πέναλτι του Μπασινά που είχε κερδίσει η αποκάλυψη της χρονιάς, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Ο Ολυμπιακός έφερε το ματς στα ίσα με ένα γκολ που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει αν μπήκε, αφού η προσπάθεια του Στολτίδη δεν είναι ξεκάθαρο ότι πέρασε τη γραμμή. Στο 53΄οι δύο καραφλοί, Γεωργάτος και Τζόλε έκαναν κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ, με το Σέρβο να πιάνει ένα καταπληκτικό πλασέ και να νικάει το Χαλκιά. Στο 70΄είχαμε τη φάση που έκρινε το ματς. Κυργιάκος και Τζιοβάνι τραβιόντουσαν στην περιοχή, έπεσαν κάτω, ο αμυντικός του Παναθηναϊκού ρίχνει μπουνιά στο Ζιο, ο οποίος απαντά με κλωτσιά. Ο διαιτητής Δούρος είδε μόνο την κλωτσιά και απέβαλε τον Βραζιλιάνο. Γενικά, εκτός από την κόκκινη που δεν έδωσε στον Κυργιάκο, δεν έδωσε και 2 κίτρινες στο Γεωργάτο για πολύ σκληρά φάουλ και μια κόκκινη στον Καστίγιο. Ο Γιάννης Γκούμας λύτρωσε την ομάδα του Ιτζάκ Σουμ στο 81΄με πλασέ μέσα στην περιοχή μετά από κόντρες, σπάζοντας ουσιαστικά την 7ετία κυριαρχίας των ερυθρόλευκων.

Επιστροφή Νικοπολίδη στη Λεωφόρο με τα κόκκινα

Το παιχνίδι της περιόδου 2004-2005 σημαδεύτηκε από την επιστροφή του Αντώνη Νικοπολίδη στη Λεωφόρο με τη φανέλα του μισητού εχθρού και όλα τα βλέμματα και τα συνθήματα στραμμένα πάνω του. Κατά τη διάρκεια του ματς βάλθηκε να μην αφήσει να περάσει τίποτα, αφού έκανε μερικές σπουδαίες επεμβάσεις. Τελικά, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και το πανηγύρισε έξαλλα. Πέντε μήνες αργότερα θα έκανε κι αυτός τη διαδρομή του Νικοπολίδη. Αυτό το ντέρμπι ήταν και το πρώτο του τρελού Ιταλού, του Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

Καλύτερος Ολυμπιακός, τραυματισμός Λεοντίου και Νίνης-Μήτρογλου

Μετά από δύο χρονιές στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στη φυσική του έδρα και αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στην πρώτη κιόλας στροφή του πρωταθλήματος της περιόδου 2007-2008. Με την Ελλάδα να μετράει πληγές από την πύρινη λαίλαπα και πολλούς νεκρούς, κανείς δεν είχε όρεξη για μπάλα. Η εικόνα του ματς είναι λίγο πριν την έναρξη σε ένα πάγκο ο Σωτήρης Νίνης, ως «παλιός» να υποδέχεται τον Κώστα Μήτρογλου στο ελληνικό πρωτάθλημα και τα ντέρμπι, μετά την εξαιρετική τους παρουσία στο Euro των Νέων το 2007. Στα του ματς ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή, είχε δοκάρια, χαμμένες ευκαιρίες, αλλά οι γηπεδούχοι είχαν τύχη και κράτησαν το 0. Τύχη δεν είχαν με τον Λεοντίου, ο ποίος τραυματίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο και η καριέρα του τελείωσε σε αυτό το ματς.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα