Η Πύλη της Κολάσεως άνοιξε επί γης τo 1971!

Κανείς δεν έχει ποτέ καταφέρει να σβήσει τη καίει σε μια τρύπα καταμεσής της ερήμου του Νταρβάζ εδώ και 41 χρόνια. Μία εξήγηση υπάρχει: οι φλόγες έρχονται από τα έγκατα της γης!

Το 1971 Σοβιετικοί γεωλόγοι υπέδειξαν μια περιοχή στην έρημο του Καρακούμ, λίγα μέτρα μακριά από το χωριό Νταρβάζ, ως ιδανική για την αναζήτηση φυσικού αερίου και η γεώτρηση ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό και υψηλές προσδοκίες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όμως, έγινε μια μεγάλα κατακρήμνιση εδαφών καταπλακώνοντας και ρουφώντας στην κυριολεξία ανθρώπους και μηχανήματα!

Όταν το φαινόμενο

εκτονώθηκε στην περιοχή του εργοταξίου υπήρχε πλέον μια τεράστια τρύπα, διαμέτρου μεγαλύτερης των 70 μέτρων αλλά μικρού σχετικά βάθους (25 μέτρων περίπου). Εκείνο που πραγματικά τρομοκράτησε τους Σοβιετικούς ήταν τα δηλητηριώδη αέρια που άρχισαν να βγαίνουν από τον κρατήρα.

Η ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ξεπερνούσε και τους πιο φριχτούς εφιάλτες των επιστημόνων που με νωπά ακόμα τα τραύματα ψυχής για τους συνεργάτες τους οποίους κατάπιε ο φλογερός πυρήνας αυτού του υπόγειου σπηλαίου πήραν μια περίεργη απόφαση. Σκέφτηκαν έναν… ανορθόδοξο τρόπο για να σταματήσουν την καταστροφή: έβαλαν φωτιά στο σπήλαιο!

Οι Σοβιετικοί νόμιζαν ότι μετά τη φωτιά θα συνέχιζαν την γέωτρησή τους και μάλιστα είχαν υπολογίσει επανέναρξη των εργασιών σε μια εβδομάδα.

Τέσσερις δεκαετίες μετά η φωτιά καίει ακόμα…

Το εντυπωσιακό θέαμα και οι ιστορίες που έχουν πια υφανθεί γύρω από την σκέψη κάποιων επιστημόνων ότι ο κρατήρας Νταρβάζα είναι μια πύλη προς τα έγκατα της γης, έχουν αναγάγει την περιοχή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό!

Η Πύλη της Κολάσεως, όπως αποκαλούν την πύρινη λίμνη οι 350 κάτοικοι του χωριού στο Τουρκμενιστάν, τις νύχτες είναι ορατή από πολλά χιλιόμετρα καθώς το κόκκινο φωτίζει τον έναστρο ουρανό. Από μακριά πολλές φορές κρατήρας μοιάζει μια χρυσή όαση στη μέση της ερήμου.

Ο πρόεδρος της χώρας, Gurbanguly Berdimuhamedow, έδωσε τιο 2010 εντολή να σφραγιστεί ο κρατήρας αλλά κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί…

Δες και άκου την Πύλη της Κολάσεως:

Keywords
Τυχαία Θέματα