Η Τρόικα βάζει θέμα τραπεζών, η κυβέρνηση απειλεί με μονομερείς ενέργειες

07:49 6/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε πρόβλημα μείζονος σημασίας ανάγεται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν και το κλίμα που δινόταν μετά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι ότι τα όσα έχει επιτύχει η χώρα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Οι εξελίξεις πάντως οδηγούν τον αρχικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για έγκριση της δόσης σε εκτροχιασμό, αν και θα γίνει προσπάθεια το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει ρητή πολιτική στήριξη της χώρας

μας.

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει πως το Μνημόνιο και η συνακόλουθη παρουσία της Τρόικα που ναρκοθετεί το εγχώριο πολιτικό σκηνικό θα τελειώσουν τον Ιούνιο και αυτό αποδεικνύεται και από την σκληρή στάση που τηρεί η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Έτσι, πληροφορίες μετά τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα αναφέρουν πως στην κυβέρνηση θεωρούν πως τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει επιτυχώς, ενώ για τα ζητήματα που εκκρεμούν είτε θα υπάρξει συμφωνία αργότερα είτε η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς. Παράδειγμα είναι ο νόμος για τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα, όπου πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως αν η Τρόικα δεν δεχθεί τις εξαιρέσεις που προτείνει το Υπουργείο, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο χωρίς τροποποιήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συνεπώς η εκτίμηση πως τα κεφαλαιώδη ζητήματα έχουν ρυθμιστεί. Αυτά είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και η άκρως ικανοποιητική-όπως τονίζουν-από την κυβέρνηση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μπορεί λοιπόν π.χ. η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ να προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, δεν μπορεί όμως να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει και το διαβατήριο της κυβέρνησης για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ένα βασικό σημείο τριβής βέβαια παραμένει το ποσό που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, προανήγγειλε την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών σήμερα, με την ελληνική πλευρά να προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στα 5,8 δις ευρώ. Όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες παρουσιάζουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει εξασφαλίσει αρκετά καλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ η Alpha Bank πλέει σε ήρεμα νερά, με τις κεφαλαιακές της ανάγκες να περιορίζονται στο ελάχιστο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Εθνική και Eurobank θα απορροφήσουν περίπου 4,5-5 δις από το πακέτο. Σε αυτό το σημείο όμως υπεισέρχεται η διαφορετική εκτίμηση του ΔΝΤ, η οποία τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 9 δις ευρώ, κάτι που από κυβερνητικό παράγοντα αποδίδεται στη σύγκρουση ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Αν παραμείνει η απόκλιση από τις εκτιμήσεις, η ελληνική πλευρά προτείνει τη μετάθεση της κάλυψης της διαφοράς κεφαλαιακών αναγκών και ήδη διατεθέντων ποσών στο τέλος του φθινοπώρου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, οπότε και θα ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests και θα διαπιστωθεί αν οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Τουλάχιστον, αυτό ξεκαθάριζε χθες στο περιθώριο της συνάντησης ανώτατη κυβερνητική πηγή, η οποία συμπλήρωνε πως η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα, σε περίπτωση διαφωνίας, στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή στο Eurogroup τη Δευτέρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, από την κυβέρνηση εκτιμούν πως μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχει δοθεί μια θετική πολιτική αξιολόγηση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πολιτική διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της δόσης, με το παιχνίδι πλέον να περνά στο γήπεδο του Πρωθυπουργού. Μπορεί λοιπόν να μην έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα, από την κυβέρνηση όμως υπενθυμίζουν πως και τον Δεκέμβριο, όταν ήταν απαραίτητο η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς, αν και αυτό δεν είναι το ευκταίο σενάριο. Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν μια «πολιτική προσέγγιση», η οποία θα υποσκελίζει τα τεχνικά ζητήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Σαμαράς θα έχει έτσι ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο στα χέρια του για να επιδιώξει μια πολιτική στήριξη στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου παρ’ όλα αυτά δεν αναμένεται οριστική απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Είναι δεδομένο πάντως πως στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, για τον οποίον συζητείται ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως ασπίδα στη σύγκρουση του ταμείου με την ΕΚΤ, κάτι το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να μην επιτρέψει, καταφεύγοντας στους Ευρωπαίους εταίρους. «Παίζει περίεργο παιχνίδι» σημείωνε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας, καταδεικνύοντας το κλίμα αναφορικά με την στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα