Η ζάμπλουτη κυρία Τεπενδρή γύρισε την Αθήνα

Η βαθύπλουτη αριστοκράτισσα «κυρία Τεπενδρή» επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από απουσία τεσσάρων χρόνων και σπεύδει να δικαιολογηθεί για τη μακρόχρονη σιωπή της…

«Χρυσό μου, πόσα κέντρα αποτοξίνωσης, κλινικές αδυνατίσματος, μοναστήρια, ξενοδοχεία έχω επισκεφτεί όλα αυτά τα χρόνια; Πέρασα σχεδόν όλη μου τη ζωή κάνοντας δίαιτα, ψέλνοντας, ψωνίζοντας. Κάνοντας τα «12 βήματα» προς την εσωτερική γαλήνη. Και για ποιο λόγο όλα αυτά; Για να μάθω να ζω τη στιγμή; Και τι γίνεται με την επιδερμίδα μου; Αγάπη μου!

Ακόμα και οι Άγιοι βγάζουν ρυτίδες! Κάτι έπρεπε να κάνω! Επιθυμούσα την πνευματική ηρεμία και τη γαλήνη του σώματος…αλλά πώς; Και τότε το βρήκα: κινούμενα σχέδια στη βαθιά ψύξη».

Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κακανιάς κατάφερε ότι πολλοί δημιουργοί έχουν φανταστεί αλλά λίγοι έχουν επιτύχει. Να δημιουργήσουν μέσα από ένα σκίτσο μια ηρωίδα – σύμβολο, που να μπορεί να ξεφύγει από το χαρτί και να ταυτιστεί με μια ολόκληρη εποχή, να γίνει η «σημαία» αλλά και το σημείο αναφοράς μιας κοινωνίας. Η «κυρία Τεπενδρή», με εφαλτήριο τις εκθέσεις του και τις διεθνείς εκδόσεις του, κατάφερε να «πετάξει» και να γίνει η πρωταγωνίστρια σε διεθνή περιοδικά μόδας, το κεντρικό πρόσωπο παράστασης, «μούσα» σχεδιαστών μόδας, αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού ενός πολύ ιδιαίτερου τύπου γυναίκας, γεννημένης στην εποχή της απόλυτης εμπορευματοποίησης και της δύναμης της εικόνας. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που αναρωτιούνται αν πίσω από το σκίτσο υπάρχει μια συγκεκριμένη γυναίκα.

Η ιδέα για την εντυπωσιακή έκδοση της «κυρίας Τεπενδρή» γεννήθηκε με αφορμή του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, όταν η Οργανωτική Επιτροπή ζήτησε ένα έργο από τον Κωνσταντίνο Κακανιά. Ο Έλληνας εικαστικός δημιούργησε έναν χαρακτήρα γυναίκας τόσο γοητευτικό και σαγηνευτικό που κατάφερε να μαγέψει όσους τη «γνώρισαν».

Μετά από 4 χρόνια απόλυτης σιωπής και με την παρότρυνση φίλων του που ζουν στο Λος Άντζελες (πόλη που ζει αυτή τη στιγμή και ο ίδιος ο δημιουργός), ο Κωνσταντίνος Κακανιάς δίνει και πάλι ζωή στο δημιούργημά του.

Έτσι προέκυψε το «Τεπένδρειος Ανάβασις», που από σήμερα θα παρουσιάζεται στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα υπάρχουν σχέδια σε χαρτί του δημιουργού, αλλά και μια μικρού μήκους ταινία, έχοντας για πρωταγωνίστρια -ποια άλλή;- την κυρία Τεπενδρή. Ο ίδιος ο δημιουργός, μάλιστα, χαρίζει τη φωνή του στην ηρωίδα.

Ανάμεσα στα σκίτσα του Κωνσταντίνου Κακανιά θα δούμε και πολλούς «ήρωες» του εκτυφλωτικού lifestyle, όπως για παράδειγμα τη διευθύντρια της αμερικανικής Vogue Άννα Γουίντορ, αλλά και την Κραυγή του Μουνχ.

Αμέσως μετά την Αθήνα, ο εικαστικός θα πραγματοποιήσει μια έκθεση στις Βρυξέλλες την άνοιξη, ενώ θα συνεργαστεί με τον τον διακοσμητή του Λευκού Οίκου, Μάικλ Σμιθ, για τη δημιουργία σειράς υφασμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα