Κατάσχεση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου θέλει η γερμανική Commerzbank

Φωτιά βάζει η σημερινή γερμανική τράπεζα Commerzbank ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, σε ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου».

Χθες μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε ειδική σύσκεψη ενώ και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχει σημάνει κινητοποίηση καθώς σε περίπτωση περάσματος όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε έναν διεθνή οργανισμό θα σημάνει απώλεια

εθνικής κυριαρχίας και ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από τις αποφάσεις των ξένων κέντρων.

Η γερμανική τράπεζα, μιλάει ουσιαστικά για κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου με εκποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων όπως χαρακτηριστικά προτείνει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων.

Η Γερμανική τράπεζα μιλάει συγκεκριμένα για αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. «Το πιθανότερο είναι ο ESM να αναλάβει το μέρος αυτό του χρέους στα πλαίσια ενός τρίτου προγράμματος μέσα από εγγυήσεις που θα πρέπει να δοθούν από την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην τράπεζα, κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους πως η παραπάνω ενέργεια θα γίνει με «ενέχυρο» τα κρατικά φιλέτα.

Παράλληλα έντονη αμφισβήτηση δέχεται η Γερμανική ηγεσία από την τελευταία έκθεση της Commerzbank, η οποία, όσον αφορά στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι δεν θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, εάν δεν υπάρξει ένα νέο κούρεμα.

Σύμφωνα με τι τελευταίες εκτιμήσεις της Γερμανικής τράπεζας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές πριν το 2015. Και αυτό γιατί οι ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές δεν προτίθενται να δανείσουν κεφάλαια με ανεκτά επιτόκια σε μια χώρα που το χρέος της θα παραμένει υψηλότερο του 160% του ΑΕΠ, ενώ, την ίδια στιγμή, τα 4/5 από αυτό βρίσκονται σε κράτη - πιστωτές (τρόικα).

Οι αγορές, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους, καθώς περιμένουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ένα νέο «κούρεμα» εάν η χώρα μας αποτύχει εκ νέους στους οικονομικούς της στόχους.

Η εκτίμηση της Commerzbank είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, μόνον εάν οι δημόσιοι πιστωτές συμφωνήσουν σε ένα νέο «κούρεμα».

Έτσι η χώρα μας δεν μπορεί να διαφύγει ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης. Από τη στιγμή που η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα χρειάζεται νέα κεφάλαια στα επόμενα χρόνια για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια από το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

Βραχυπρόθεσμα, η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει πρόοδο στα δημοσιονομικά της χώρας, υπογραμμίζει τη βελτίωση στον κλάδο του τουρισμού και εκτιμά ότι η χώρα θα επιτύχει έλλειμμα 4,6% το 2013.

Εκποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων προτείνει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων ζητά την επαναφορά της πρότασης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, o επικεφαλής του συνδέσμου Ούλριχ Γκρίλλο δηλώνει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» και προτείνει να μεταφερθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης του ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, όπως υποστηρίζει.

«Όταν μία επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον εώς ότου ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφανθεί σχετικώς» εξηγεί ο Γκρίλλο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Τέλος, επικεφαλής του BDI ασκεί έντονη κριτική στις καθυστερήσεις του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα