Καθοριστικά 24ωρα για το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Τα επόμενα 24ωρα ίσως καθορίσουν τα επόμενα χρόνια για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Για τρίτη φορά την τελευταία πενταετία ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ισχυρότερη μακροχρόνια αντίσταση που θεωρητικά τον «χωρίζει» από την επόμενη πολυετή bull market. Τεχνικοί αναλυτές παρατηρούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την συσσώρευση διαρκείας στην οποία επιδίδεται φέτος ο Γενικός Δείκτης κάτω από τον κινητό

μέσο όρο 30 ημερών με βάση τα μηνιαία κλεισίματα.

Η ανοδική κίνηση του Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά σήμερα έχοντας ήδη αποδώσει συνολικά κέρδη 14,56% για το Χ.Α, έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις όχθες της «πηγής». Υπό το πρίσμα αυτό ακόμη και το σημερινό κλείσιμο της αγοράς θεωρείται κρίσιμο.

Αν οι αγοραστές αποδειχθεί πως έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να κερδίσουν τελεσίδικα τη μάχη των 1.030-1.060 μονάδων που θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες, ένα σημαντικό μακροχρόνιο αγοραστικό σήμα θα έχει προστεθεί στη φαρέτρα εκείνων που εκτιμούν πως η άνοδος των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και θα συνεχιστεί στο μέλλον. Το διάγραμμα που παρατίθεται αποτυπώνει εύγλωττα της θέση του Γενικού Δείκτη απέναντι στη μακροχρόνια αντίσταση που δημιουργούν οι μέσοι όροι των τιμών. Ακόμη και στους λιγότερο «πιστούς» των διαγραμματικών ενδείξεων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σύνδεση του συγκεκριμένου κινητού μέσου όρου με την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη. Την τελευταία φορά που ξεπέρασε τον ΕΚΜΟ 30 ήταν το Δεκέμβριο του 2003 και είχε ως αποτέλεσμα την κορύφωση την αγοράς πέντε χρόνια αργότερα στις 5.344 μονάδες. Ο ίδιος κινητός μέσος όρος λειτουργεί έκτοτε ως πανίσχυρη αντίσταση που δεν παραβιάστηκε ξανά, ούτε κατά την μεγάλη άνοδο του 2009 ούτε και στις διαδοχικές προσεγγίσεις που έχουν προηγηθεί φέτος με αποκορύφωμα τα υψηλά του περασμένου Μαΐου.

Η νέα προσπάθεια εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία αλλά και για τις πολιτικές ισορροπίες που βρίσκονται υπό διαρκή αναδιαμόρφωση.

Το σκηνικό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε κανέναν. Οι πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Οι συζητήσεις για τον τρόπο που η Ελλάδα θα επιχειρήσει να «βγει» στις αγορές από το 2014 είναι επίσης πρώιμες. Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, δημιουργεί επίσης ερωτηματικά και επαναφέρει σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Τα μέτωπα χρηματοδότησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών δεν έχουν κλείσει ακόμη, όπως τουλάχιστον δείχνει η υπόθεση της Eurobank η οποία οδεύει προς μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις παραμένει ακόμη «απαγορευτικό», παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10ετών υποχωρούν εκ νέου κάτω από το 10% ενώ στην αγορά καταβάλλονται προσπάθειες αναχρηματοδότησης με νέες εκδόσεις ομολογιακών δανείων.

Είναι προφανές πως όλα αυτά θέλουν χρόνο για να αντιμετωπιστούν, ωστόσο κάθε ένδειξη που προσφέρει η συμπεριφορά της αγοράς αυτό το διάστημα είναι πολύτιμη. Και μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι θετικά, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του λεγόμενου έξυπνου χρήματος, θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Πολλές μετοχές – σηματωροί του Χ.Α έχουν ήδη διασπάσει τις πρώτες κρίσιμες αντιστάσεις, ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να το πετύχουν παραμένοντας στα υψηλά τους. Ανάμεσά τους ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Folli Folli, η Τέρνα Ενεργειακή, τα ΕΛΠΕ, ο Τιτάνας, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Ελλάκτωρ, ο Φουρλής, η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ, κ.ά.

Παράλληλα οι καθαρές εισροές από ξένους επενδυτές που ξεπερνούν από τις αρχές του έτους τα 800 εκατ. ευρώ ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ 800-1000 μονάδων, παραπέμπουν σε μια μεγάλης κλίμακας συσσώρευση, ένα σημαντικό επενδυτικό στοίχημα που παίρνουν ξένες επενδυτικές τράπεζες και μεγαλοεπενδυτές στο Χ.Α.

Οι επόμενες ημέρες-εβδομάδες θα κρίνουν πολλά για το μακροχρόνιο σενάριο του ελληνικού χρηματιστηρίου που προς το παρόν, εδώ και 15 μήνες συνεχίζεται αλώβητο παρά τις ενδιάμεσες διορθώσεις.

Το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη και ο ΕΚΜΟ 30

Πηγή: capital.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα