Μάχη με τα μέτρα και τον χρόνο – Μαρτύριο της σταγόνας θυμίζει η διαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και εταίρων λαμβάνει «σισύφεια» χαρακτηριστικά, αφού το κρύο διαδέχεται τη ζέστη και κανείς δεν αισιοδοξεί ότι μπορεί σύντομα να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις. Ενώ χθες το μεσημέρι οι δηλώσεις Γιούνκερ έδειχναν κλίμα ταύτισης ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν, αφού ο Πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριζε πως η επιτροπή δε θεωρεί το πακέτο «ρεζέρβα» των 3 δις ευρώ απαραίτητο, ήρθαν οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, που «πάγωσαν» το κλίμα στο ξενοδοχείο Χίλτον που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Ρεπορτάζ:

Αλέξης Μαυραγάνης

Κι αυτό γιατί οι δηλώσεις του ανώνυμου αξιωματούχου, κάνουν λόγο για μεγάλες αποκλίσεις κυβέρνησης-θεσμών και στο θέμα του ασφαλιστικού, για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε δοθεί η αίσθηση ότι έχουν βρεθεί σημεία σύγκλισης. Την ίδια στιγμή ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως για να προχωρήσει η αξιολόγηση χρειάζεται την ψήφιση και των επιπλέον μέτρων ύψους 3,5 δισ. για το 2018.

Και δεν είναι το μόνο σημείο που υπάρχουν διαφωνίες: Οι τρεις πλευρές δεν έχουν βρει συμβιβαστική λύση στο θέμα του αφορολόγητου. Η Αθήνα επιμένει στις στο 9.090 ευρώ ενώ το ΔΝΤ θέλει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέθεσαν συμβιβαστική πρόταση για να παραμείνει φέτος το αφορολόγητο στις 9.090 ευρώ, το επόμενο έτος να φτάσει στις 8.636 ευρώ και το 2017 να πέσει στις 8.182 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δε θεωρούσαν τυχαία την παρέμβαση του Ευρωπαίου αξιωματούχου (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος ομολόγησε πως ήταν ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ) που ήρθε να για να αλλάξει το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις Γιούνκερ και πιστεύουν ότι οι δανειστές συνεχίζουν ένα mind game απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ειδικότερα στα θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από συνέδριο στο Βερολίνο, όπου εξέφρασε για πρώτη φορά την αισιοδοξία του για την Ελλάδα, εκτιμώντας παράλληλα πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει τα στοιχεία δράματος που είχε το καλοκαίρι του 2015. Βέβαια, ο κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε να προκαλέσει εκ νέου μια… μίνι αναταραχή εκφράζοντας γενικότερα αμφιβολίες για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης, δηλαδή να βγει από το ευρώ.

Η σκληρή στάση των Ευρωπαίων μας προϊδεάζει για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, πιθανότατα έως και τον Μάιο,, αφού είναι πια σαφές σε όλους ότι συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής. Τα ξένα ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ότι υπάρχει η πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup την επόμενη βδομάδα - ίσως και Μεγάλη Πέμπτη, μέχρι τότε όμως θα πρέπει να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης έλεγαν στο KoolNews.gr ότι η οι θεσμοί θα πρέπει να εξειδικεύσουν και το έξτρα πακέτο των 3-3,5 δις πριν προχωρήσουν σε οριστική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν να εκτιμούν πως τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat θα αποκλιμακώσουν την πίεση. Κοινώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους με το ζόρι αντέχουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου…

The post Μάχη με τα μέτρα και τον χρόνο – Μαρτύριο της σταγόνας θυμίζει η διαπραγμάτευση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα