Μαρία Δαμανάκη: Νέο πακέτο βοήθειας συνεπάγεται νέο Μνημόνιο και άρα νέα μέτρα

Κόντρα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης η Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μαρία Δαμανάκη με τοποθέτησή της ξεκαθαρίζει ότι νέο πακέτο βοήθειας συνεπάγεται νέα μέτρα και νέο Μνημόνιο ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί έχουν ορίζοντα το 2016 και άρα επαρκούν

και για την όποια νέα βοήθεια που θα καλύψει το κενό της 2014-2016.

Με φόντο την αντιπαράθεση στην Γερμανία για το Ελληνικό ζήτημα αλλά και τις πληροφορίες από τον Γερμανικό τύπο περί νέας βοήθειας δεν θα είναι 11 δις ευρώ αλλά 15 δις ευρώ, η Μαρία Δαμανάκη θέλησε να παρέμβει. Μιλώντας στο Mega η Επίτροπος της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να φαίνεται ως επισπεύδουσα ενός νέου πακέτου βοήθειας καθώς η νέα χρηματοδότηση συνεπάγεται την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και φυσικά νέα μέτρα.

Εν όψει της πλέον κρίσιμης αξιολόγησης της Τρόικας, όπου θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό αλλά και την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, η κ. Δαμανάκη επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις ανησυχίες για την επιβολή νέων όρων αν όχι μέτρων από τους δανειστές της χώρας μας, με αντάλλαγμα την συνέχιση της χρηματοδότησης πέρα από το αρχικό Πρόγραμμα που εξαντλείται στα μέσα της ερχόμενης χρονιάς. Με μόνη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016 από πλευράς του ΔΝΤ και χωρίς αυτό να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση που θα ανοίξει τον Οκτώβριο, θα κλείσει με πολιτική απόφαση στο EUROGROUP του Νοεμβρίου, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το είδος και πολύ περισσότερο για το ύψος της νέας βοήθειας, θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο του 2014, όταν δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα έχουν στα χέρια τους τα προσωρινά στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος σύμφωνα τουλάχιστον με το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να «κλείσει» με πρωτογενές πλεόνασμα.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα