Με το σταγονόμετρο η δόση των 8,1 δισ. στην Ελλάδα – Τι κομίζει η Τρόικα στην Αθήνα

09:17 1/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Τμηματικά και εφόσον υλοποιούνται οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα θα εκταμιευθεί το ποσό των 8,1 δισ. από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Οι εκκρεμότητες στο Δημόσιο, στον ΕΟΠΥΥ και στον Φόρο Ακινήτων οδηγούν σε παράταση της διαπραγμάτευσης.

Γύρω στα 2 δισεκατομμύρια

ευρώ αναμένεται να λάβει η χώρα μας τον Ιούλιο από τη δόση των 8,1 δισεκατομμυρίων, με τα υπόλοιπα να σπάνε σε επιμέρους εκταμιεύσεις, ανάλογα με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Τα εν λόγω προαπαιτούμενα θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα.

Κατά την τρόικα, αλλά και το EWG, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το eurogroup της 8ης Ιουλίου. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για την τμηματική καταβολή. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες η πρώτη υπο-δόση να εγκριθεί από το eurogroup είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε με φυσική παρουσία μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη σε μια σειρά από εκκρεμότητες-προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις να συζητηθούν ξανά από τον Σεπτέμβριο και μετά», ανέφερε πηγή της Κομισιόν σύμφωνα με το eurotoday.gr.

Με ανοιχτά τα μέτωπα της κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος υπό το βάρος των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και της υστέρησης των φορολογικών εσόδων αλλά και της κατάρτισης του τελικού σχεδίου για τον νέο φόρο στα ακίνητα, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Σήμερα, η τρόικα θα πραγματοποιήσει ανιχνευτικές επαφές με τους νέους αρμόδιους υπουργούς, όμως, έχουν ήδη λάβει διαβεβαιώσεις, τόσο από τον κ. Στουρνάρα όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι «τα πρόσωπα άλλαξαν, οι δεσμεύσεις όχι». Το παζάρι δηλαδή εστιάζει στα χρονοδιαγράμματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κατά την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό, τα μικρόφωνα συνέλαβαν τον κ. Στουρνάρα να ψιθυρίζει στον κ. Σαμαρά ότι ήθελε άμεση συνάντηση με τον Άδωνη Γεωργιάδη για να τον ενημερώσει για τον ΕΟΠΥΥ. «Αυτά είναι μεταξύ σας», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα