Μέχρι που θα το τραβήξει ο Σαμαράς- Έχουμε μαζί μας την κοινωνία λένε στο Μαξίμου

Αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους στις επώδυνες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρά το γεγονός ότι με την αιφνιδιαστική κίνησή του για κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε νευρική κρίση όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και σε όλο το πολιτικό σκηνικό.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως να κλείσει η ΕΡΤ

και παρά το γεγονός ότι οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη, πυροδοτήθηκαν σενάρια που έφταναν μέχρι και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μία μείζονα κυβερνητική κρίση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουγαν όλη τη χθεσινή ημέρα με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις και τις διαρροές από την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου χωρίς ωστόσο να πιστεύουν ότι πίσω από αυτές υπάρχει η πρόθεση να διαταραχθεί η πορεία της χώρας με πρόωρες εκλογές. Άλλωστε όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού ένα τέτοιο σενάριο πρωτίστως θα λειτουργούσε βλαπτικά τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη ΔΗΜΑΡ που εκτός από την κυβερνητική φθορά θα είχαν να αντιμετωπίσουν και τα βέλη του κ. Σαμαρά ο οποίος θα τους κατηγορούσε ότι έσυραν τη χώρα στην πολιτική αστάθεια.

Παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, στο επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένουν ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης γνώριζαν για την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ενώ πολλά ερωτήματα προκάλεσε επίσης στο πρωθυπουργικό επιτελείο η θέση που εκφράστηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα στηριχθεί ο κυρωτικός νόμος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψαν μόνο οι «γαλάζιοι» υπουργοί.

Και αυτό διότι όπως σημειώνουν το Σύνταγμα στο άρθρο 44 παρ. 1 αναφέρει με σαφήνεια τι ισχύει με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τη διάρκεια ισχύς τους μέχρι να φτάσουν στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή – σε μία κίνηση που όπως περιμένουν στο Μαξίμου θα καταστήσει σαφές το εάν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνώριζαν ή όχι για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Μαξίμου: Έχουμε μαζί μας την κοινωνία

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού αφού με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα πιστοποιεί στο εξωτερικό την πρόθεσή της να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς τα συνδικάτα ότι η οποιαδήποτε αντίδραση είναι μάταιη.

Τις επόμενες ημέρες το Μαξίμου αναμένεται ότι θα ζητήσει τις πρώτες μετρήσεις για την απόφαση του κ. Σαμαρά αν και το επιτελείο του εκτιμά ότι «η κοινωνία είναι με την απόφαση Σαμαρά» και πιστεύουν ότι με τις εξαγγελίες για κόψιμο του ανταποδοτικού τέλους τουλάχιστον για όσο παραμένει κλειστή και για προσλήψεις, από τη διαφορά του αριθμού στο προσωπικό, σε νοσοκομεία και ΚΕΠ, το ρεύμα συμπάθειας προς την κυβέρνηση θα μεγαλώνει.

«Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» είχε δηλώσει άλλωστε προ ημερών ο κ. Σαμαράς με τα όσα είπε στους βουλευτές του στο Μαξίμου και ξεκαθάριζε πως «Το θέμα του δημοσίου έπρεπε να είχε κλείσει στις 30 Μαίου και τώρα έχουμε 11 Ιουνίου. Δεν έχουμε κάνει τίποτα και είναι δικός τους ο υπουργός που διαχειρίζεται το θέμα. Τι έχει κάνει; Κλείνω ένα νοσηρό οργανισμό που κατασπαταλούσε δημόσιο χρήμα και λειτουργούσε με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και στην θέση του θα δημιουργηθεί μια νέα ΕΡΤ σύγχρονη και αντικειμενική».

Keywords
Τυχαία Θέματα