Μετά τις διακοπές θα σημάνουν οι «καμπάνες»- Έρχεται φορολογική καταιγίδα

Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν ενδέχεται να είναι ομαλή καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν του μπουγιουρντί της Εφορίας.

Το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει να ταχυδρομεί μαζικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ 2012 ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι τρύπες στα οικονομικά που έχουν δημιουργηθεί.

Η υστέρηση εσόδων και η έκταση της φοροδιαφυγής έχουν αφήσει τρύπα 1 δις ευρώ και

το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, ενόψει μάλιστα της επίσκεψης των δανειστών που πλησιάζει.

Οι ταχυδρόμοι φέρνουν τον ΦΑΠ

Ενώ το καλοκαίρι είναι πλέον στο πίκ του, 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν το φακελάκι του ΦΑΠ για το 2012 ενώ για Οκτώβριο αναμένεται να έρθει και το εκκαθαριστικό του ΦΑΠ για το 2013.

Στο δημοσίευμα του Έθνους, αναφέρεται ότι το υπουργείο προβλέπει εισροή 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις εισπράξεις αποπληρωμής του φόρου.

Υπενθυμίζεται πως για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 έχει προβλεφθεί να αποπληρωθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ΦΑΠ για το τρέχον έτος θα καθυστερήσει, αφού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε9 για το 2013 με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο Ε9 του 2013 οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τυχόν αλλαγές που σημειώθηκαν στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2012.

Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Δεν τελειώνει εδώ όμως το βασανιστήριο καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων θα κλειθούν να πληρώσουν το χαράτσι τους. Η ΔΕΗ έχει αρχίσει από πλευράς της να αποστέλλει τους λογαριασμούς που συμπεριλαμβάνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, το οποίο προβλέπεται μεν μειωμένο κατά 15% σε σχέση με του 2012, ωστόσο θα πρέπει επίσης να πληρωθεί.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από αυτό το μέτρο θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περί τα 2,1 δις. ευρώ ενώ παρά την μείωση το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα καταβληθεί βάσει νόμου και για τα ακίνητα που έχουν αποπερατωθεί.

Νέο χτύπημα με το συμπληρωματικό φόρο 200 εκ. ευρώ

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να στείλει από πλευράς της τις προσεχείς ημέρες την Πέμπτη παρτίδα των εκκαθαριστικών σε 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενους μεταξύ των οποίων οι 500.000 θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικά φόρο 200 εκατ. Ευρώ.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει ταχυδρομήσει σε πέντε δόσεις τα εκκαθαριστικά, που αφορούν 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους που θα κλειθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Το 1,5 εκατομμύριο εξ’ αυτών είναι χρεωστικά και προβλέπουν την καταβολή συνολικού φόρου εισοδήματος 1,2 δισ. ευρώ. Τα 500.000 σημειώματα είναι πιστωτικά και προβλέπουν επιστροφή φόρου 115 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα υπόλοιπα είναι μηδενικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα