«Μην εφησυχάζετε», λένε οι επιστήμονες μετά τους δύο απανωτούς σεισμούς στην Φιώτιδα

Μνήμες της 12ης Αυγούστου ξύπνησαν στους κατοίκους της Αμφίκλειας οι δύο σεισμοί που ταρακούνησαν την περιοχή την Δευτέρα.

Το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν της τάξεως των 4,6 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί πέραν της περιοχής της Φθιώτιδας αλλά και στην Αττική. Όπως έγινε γνωστό από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 23 χλμ.

Δυτικά-Νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς όχι μόνο έχουν δει δεκάδες σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν καταγραφεί σε διάστημα μόνο 40 ημερών συνολικά 1.882 μικροσεισμοί.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί...

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα είπε οι σεισμοί δεν έχουν τελειώσει και τόσο η Πολιτεία όσο και οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή. Τόνισε μάλιστα πως θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι σε σχολεία αλλά και δημόσια κτήρια προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορούν να αντέξουν τυχόν σεισμικές δονήσεις που μπορεί να ακολουθήσουν.

Ζημιές στα σπίτια της περιοχής

Οι τυχόν ζημιές που είχαν υποστεί τα κτήρια το προηγούμενο διάστημα τώρα έγιναν πιο έντονες. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι πως ορισμένες αποθήκες της περιοχής κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν. Οι περισσότερες από τις ζημιές όπως δημοσιεύει το protothema.gr, καταγράφονται σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή.

Πολλοί από τους πολίτες που το προηγούμενο διάστημα είχαν δει τα σπίτια τους να «γλυτώνουν» από τις σεισμικές δονήσεις, βλέπουν σήμερα τα σπίτια τους με ορατά τα σημάδια από το πέρασμα του Εγκέλαδου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία» τονίζει χαρακτηριστικά.

Και μην ξεχνάτε: Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα