Νέα έρευνα μελετά την ύπαρξη σχέσης μεταξύ ομοφοβίας και ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής διέγερσης

Την ύπαρξη σχέσης μεταξύ ομοφοβίας και ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής διέγερσης μελέτησε η νέα έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της έρευνας εξέτασαν το ρόλο της ομοφυλοφιλικής διέγερσης σε αποκλειστικά ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν δηλώσει σθεναρά πως τίθενται κατά των ομοφυλοφίλων.

Η έρευνα περατώθηκε με την εφαρμογή πειραματικής μεθοδολογίας, η οποία διενεργήθηκε ως εξής:

Οι συμμετέχοντες (τα αντικείμενα της έρευνας δηλαδή) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη αποτελείτο από 35 ομοφοβικούς άνδρες και η δεύτερη από 29 μη ομοφοβικούς άνδρες. Ο χωρισμός σε ομάδες δεν ήταν τυχαίος. Έγινε βάσει των απαντήσεων που έδωσε ο καθένας σε ερωτηματολόγιο που προηγήθηκε, με τίτλο «The Index of Homophobia», το οποίο συνέταξαν οι τρεις επικεφαλής ερευνητές του προγράμματος, βασιζόμενο πάντα σε σχετική βιβλιογραφία (W. W. Hudson & W. A. Ricketts, 1980).

Εν συνεχεία, τα αντικείμενα της έρευνας εξετέθησαν σε βίντεο σεξουαλικού ποικίλου περιεχομένου. Ειδικότερα, προβλήθηκαν βίντεο που παρουσίαζαν ετεροφυλοφιλικές (και λεσβιακές) και ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές εξέταζαν τη ροή αίματος στο πέος του κάθε συμμετέχοντα- αντικειμένου.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν άλλο ένα ερωτηματολόγιο (Aggression Questionnaire), βασιζόμενο πάλι σε ανάλογη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία (A. H. Buss & M. Perry, 1992), το οποίο αποσκοπούσε στο να «εξετάσει» την κλίμακα βιαιότητας στην οποία ο καθένας κυμαινόταν.

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:

Όπως είναι αναμενόμενο, τα μέλη και των δύο ομάδων παρουσίασαν αύξηση της ροής του αίματος στο πέος κατά τη διάρκεια της προβολής των βίντεο των λεσβιακών και ετεροφυλόφιλων σεξουαλικών επαφών. Εντυπωσιακό όμως είναι ότι μόνο σε όσους δήλωσαν ομοφοβικοί παρατηρήθηκε το ίδιο και κατά την προβολή ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών επαφών ανδρών.

Σημειώνεται ότι οι δυο ομάδες δε διέφεραν σε επίπεδα επιθετικότητας, όπως έδειξε η συμπλήρωση του δεύτερου ερωτηματολογίου.

Έτσι, από τη συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται το συμπέρασμα ότι η ομοφοβία προφανώς και συνδέεται με ομοφυλοφιλική διέγερση, την οποία τα ομοφοβικά άτομα είτε αρνούνται ή αγνοούν πλήρως.

Keywords
Τυχαία Θέματα