Νίκη της Ελλάδας για τις ΑΟΖ στις Βρυξέλλες – Η ΕΕ υιοθέτησε πλήρως την ελληνική γραμμή

Θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πλήρως τις ελληνικές θέσεις για θέματα αλιείας στη Μεσόγειο αλλά και για τις ΑΟΖ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέθεσε την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας ενώ αναγνώρισε την υπόθεση των ΑΟΖ

ως «ευρωπαϊκό θέμα», ενισχύοντας την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ανταγωνισμός για μειωμένα επίπεδα αποθεμάτων θαλάσσιων πόρων ενδέχεται να αποτελέσει πηγή τριβής με τρίτες χώρες. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν «από κοινού», προκειμένου να διασφαλιστούν η επαγρύπνηση, ο έλεγχος, η σταθερότητα και η ασφάλεια των ευρωπαϊκών παράκτιων και χωρικών υδάτων, οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), η υφαλοκρηπίδα, οι ναυτιλιακές υποδομές και οι θαλάσσιοι πόροι όπως είναι το αέριο ή το πετρέλαιο. Ταυτόχρονα προάγεται ο διάλογος ανάμεσα στα κράτη μέλη έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των κοινών συμφωνιών.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας καθώς η Ευρώπη τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας σε ένα από τα πιο κομβικά προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία, θεωρώντας επομένως τα σύνορα της Ελλάδας ως σύνορα της Ευρώπης. Επίσης, δίνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αν επιθυμεί να ενταχθεί θα πρέπει να τηρεί τόσο τις αρχές της αλιευτικής πολιτικής όσο και το σχετικό ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

Από τις 21 χώρες της Μεσογείου, μόνο τρεις, ανάμεσά τους και η Τουρκία, δεν έχουν ούτε υπογράψει ούτε κυρώσει την UNCLOS, προκαλώντας πρόβλημα καθώς η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη αυτά και ιδιαίτερα αυτά τα οποία είναι προς ένταξη να προσχωρήσουν στη Σύμβαση και να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή για τις θαλάσσιες υποθέσεις.

Οι ειδήσεις αυτές δικαιώνουν τις θέσεις που εξέφρασε πριν από ένα μήνα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή ΑΟΖ».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα