Ντάισελμπλουμ: Εκπνέει το πρόγραμμα την Τρίτη, ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα – Η δήλωση του Eurogroup

Ως αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι χθες το βράδυ οι συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα

ήταν σε εξέλιξη.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» και επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.

Όπως υπογράμμισε, αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη.

Η δήλωση του Eurogroup

Με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 για την επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας χρηματοοικονομικής βοήθειας, εντατικές διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Δεδομένου της παρατεταμένου αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις και το επείγον της κατάστασης, τα θεσμικά όργανα έχουν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την πολιτική προϋποθέσεων, κάνοντας χρήση της δεδομένης ευελιξία εντός της τρέχουσας ρύθμισης.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές, που διέκοψαν μονομερώς τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα αργά το βράδυ της 26 Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό, με τη συνέχιση του προγράμματος με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση για δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου που είναι μετά τη λήξη της περιόδου του προγράμματος. Η τρέχουσα συμφωνία χρηματοοικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2015, καθώς και όλες τις συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από κράτη μέλη της ευρωζώνης ΑΓΣ και ANFA ισοδύναμο κέρδη.

Οι αρχές της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμες να κάνουν ό, τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

The post Ντάισελμπλουμ: Εκπνέει το πρόγραμμα την Τρίτη, ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα – Η δήλωση του Eurogroup appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα