Ο cool Αλέξης… αγριεύει: Το debate, το ηγετικό προφίλ και η… Μπέτυ

22:03 3/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Το “έξω πάμε καλά” που είχε κάποτε πει, ο Κωνσνταντίνος Καραμανλής “κουμπώνει” πλήρως και στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να χτίσει το διεθνές προφίλ του και δεν τα πάει και άσχημα, είναι η αλήθεια.

Από τον Γιώργο Πράτανο

Θεωρείται αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η κουρασμένη και επί δεκαετίες ευρωπαϊκή Αριστερά, επισκιάζοντας ακόμη και τον Γάλλο Μελανσόν. Κι ενώ από το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου ακολουθεί μια πιο μετριοπαθή στάση,

κλείνοντας το μάτι στους κεντρώους ψηφοφόρους και προσπαθώντας να σφυρηλατήσει το προφίλ του αξιόπιστου ηγέτη, τα κακά νέα έρχονται από τις δημοσκοπήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία δεν φθείρονται, αντιθέτως, παραμένουν στην κορυφή, παρά τα αντιλαϊκά μέτρα. Και φυσικά, δεν έχει να κάνει με τις απαντήσεις στο ερώτημα για την “Καταλληλότητα πρωθυπουργού”, εκεί που σχεδόν πάντα, “καταλληλότερος” είναι εκείνος που κυβερνάει.

Για αυτό και από την προηγούμενη εβδομάδα, η στρατηγική της Κουμουνδούρου πέρασε στο επόμενο στάδιο. Κατά μέτωπο επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, σε πολύ υψηλούς τόνους, καλώντας τον σε debate ή σε μονομαχία στα έδρανα της Βουλής και παράλληλα ζητώντας παραίτηση της τρικομματικής κυβέρνησης και εκλογές.

Το επόμενο διάστημα, ο 39χρονος πολιτικός θα προσπαθήσει να αποδομήσει το προφίλ του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φυσικά και δεν θέλει καμία τηλεοπτική ή κοινοβουλευτική “μονομαχία”, από τη στιγμή που επικοινωνιακά πηγαίνει καλά.

Η σφυρηλάτηση του ηγετικού προφίλ, απαιτεί όμως και άλλες κινήσεις. Θα δούμε τον Αλέξη Τσίπρα σε μια οικογενειακή βόλτα με την Μπέτυ, τη σύντροφό του, και τα παιδιά τους; Μετά το “είμαστε και εμείς νοικοκυραίοι” που είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, η προσπάθεια ενδυνάμωσης της εικόνας του οικογενειάρχη είναι ζωτικής σημασίας.

Η Μισέλ Ομπάμα παραμένει σε δημοφιλία πολύ πιο πάνω από τον Πρόεδρο-σύζυγό της και μάλιστα, η προεδρική του καμπάνια στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην επικοινωνιακή δεινότητα της “Πρώτης Κυρίας”. Στην Ελλάδα, ο Κώστας Καραμανλής ενίσχυσε το ηγετικό του προφίλ του έπειτα από το γάμο του με τη Νατάσα Παζαϊτη.

Θα μπει σε αυτή τη λογική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα μείνει στα στενά της πολιτικής αντιπαράθεσης;

Φυσικά και μια τέτοια απόφαση θα φέρει σε αμηχανία, όχι απλά τον παραδοσιακό ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και το ίδιο του το επιτελείο. Λογικά, θα πυροδοτήσει και τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών συνιστωσών. Αλλά ένας ηγέτης θα πρέπει να πηγαίνει και κόντρα στο ρεύμα ή για να είμαστε πιο ακριβείς, να διαμορφώνει το ρεύμα. Το να συνεχίσει να πολιτεύεται με όρους ψυχροπολεμικών “αριστερών αγκυλώσεων” θα αποτελούσε απλά “τύφλωση”, τη στιγμή που ο κεντρώος χώρος μένει ουσιαστικά ορφανός, με την ταυτόχρονη μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας προς τη λαϊκή Δεξιά.

Χωρίς τα μνημόνια, το δίλημμα των επομένων εκλογών μοιραία θα μετατοπισθεί. Ούτε “ευρώ-δραχμή” θα υπάρχει, ούτε καν η ρητορική “σκίζω/δεν σκίζω το μνημόνιο”.

Μπορεί άραγε ο Αλέξης Τσίπρας να εκμεταλλευτεί όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του; Μπορεί η Μπέτυ να πηγαίνει τουλάχιστον μία φορά στο κομμωτήριο και να τον ακολουθεί στις δημόσιες εμφανίσεις του; Μπορεί να “παίξει μπάλα” σε μία έδρα που ποτέ πριν δεν έχει πατήσει; Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε τέτοια γήπεδα “ψήνονται” οι ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα