Ο Ερντογάν «γλυκοκοιτάζει» τη θέση του προέδρου – Στο πλευρό του δυνατά στελέχη της κυβέρνησης

14:50 5/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Κατηγορήθηκε για αυταρχισμό στις τελευταίες διαδηλώσεις της Τουρκίας - μόλις πριν ένα μήνα- και ήδη έκανε ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στον στόχο του. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα, ακόμη δύο εξέχοντα στελέχη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τάχθηκαν δημόσια υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Λιγότερο από ένας χρόνος έχει απομείνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές

της γειτονικής μας χώρας του 2014 και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ρόλο που θα παίξουν Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι οποίοι μάλιστα ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του το AKP 2001. Η σχέση τους όμως φάνηκε να επιδεινώνεται πέρυσι και φέτος, με πιο πρόσφατη αφορμή την σκληρή αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων του καλοκαιριού.

"Εάν ο πρωθυπουργός μας θέλει να θέσει υποψηφιότητα, τότε θα πούμε χωρίς κανένα δισταγμό ‘ο φίλος μας Ταγίπ Ερντογάν είναι ο υποψήφιός μας’ και το θέμα θα τελειώσει», είπε ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επίσης ιδρυτικό στέλεχος του AKP, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό περιοδικό Aksiyon.

"Εάν ο πρωθυπουργός το επιθυμεί αυτό, τότε είναι φυσικό να συμβεί. Δεν νομίζω ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα εξέφραζε διαφορετική γνώμη», εκτίμησε ο Αρίντς.

Ο Χουσεΐν Τσελίκ, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του AKP, έχει δηλώσει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας ο Ερντογάν να αναδειχθεί πρόεδρος της Τουρκίας το 2014, ενώ υποβαθμίζει τα δημοσιεύματα περί ρήξης στις σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών του κόμματος. «Η φιλία του πρωθυπουργού μας και του προέδρου μας είναι πολύ βαθιά. Είναι μια φιλία η οποία υποβλήθηκε σε πολλές δοκιμασίες. Όταν ο πρωθυπουργός μας αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, δεν νομίζω ότι ο κ. Γκιουλ θα πει ‘θα είμαι κι εγώ υποψήφιος’», είπε ο Τσελίκ στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral FM.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική επί μια δεκαετία, δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2015, βάσει του καταστατικού του AKP. Εδώ και καιρό αναμενόταν ότι θα διεκδικήσει την προεδρία έχοντας μετατρέψει στο μεταξύ το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό, αν και το σχέδιό του αυτό αντιμετωπίζει προσκόμματα.

Ο Γκιουλ, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις ξεπερνά τον Ερντογάν στην πρόθεση ψήφου όσον αφορά το αξίωμα του προέδρου, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, αλλά δεν έχει εκφράσει, τουλάχιστον δημόσια, την πρόθεση να το κάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα