Ο κλήρος στον Αντώνη…

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο 

Οι βαθύτερες αλλά κομματάκι ανέκφραστες ευχές του Αλέξη Τσίπρα έπιασαν τόπο. Ο κλήρος έπεσε στον Αντώνη Σαμαρά. Τον άνθρωπο που στην ουσία μας οδήγησε σε αυτές τις διπλές εκλογές. Η επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, η παραμονή στο ευρώ και τα σκληρά μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι πλέον στα χέρια του Αντώνη. Ή περίπου. Γιατί,  με 30% δεν είναι

όλα στο χέρι σου…

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Καταρχήν διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις των διαφόρων εταιριών ότι το βράδυ θα είχαμε θρίλερ. Sorry,  αυτό δεν ήταν θρίλερ. Ούτε καν αστυνομικό. Ψιλορομαντικά βγήκε το αποτέλεσμα. Αυτή που έπεσε πιο πολύ έξω ήταν της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, που έδινε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ! Το αποτέλεσμα μέσα σε μια ώρα είχε καταρρεύσει. Και περιέργως όσο περνάει η νύχτα φαίνεται η διαφορά να μεγαλώνει κιόλας.

Είναι σαφές ότι αυτή τη φορά θα προκύψει κυβέρνηση. Και σε αυτή την κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο ότι δεν θα συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει είτε ψήφο εμπιστοσύνης είτε ψήφος ανοχής. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με την ΔΗΜΑΡ. Παρά το γεγονός ότι ο Βενιζέλος απαιτεί και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσει να μην στηρίξει κυβέρνηση Σαμαρά έστω και εξ αποστάσεως. Στα κανάλια μετά τις δηλώσεις Τσίπρα πολλοί έδειξαν έκπληκτοι για το ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα κάνει όση βαβούρα μπορεί σε ό,τι διαφωνεί!! Ή UFO είναι ή απλώς ψεύτης.

Πιστεύω ότι αυτό που έγινε, ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει, δηλαδή να μην κυβερνήσει αλλά να έχει την ευχέρεια να παίζει και μέσα και έξω. Από τη μια μεριά να έχει μια «καθωσπρέπει» συμπεριφορά και από την άλλη να χαϊδεύει στη δήλωσή του τους παλαιοκρατικούς του δημοσίου τομέα, λέγοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται αν ανεχθούμε εκποίηση του εθνικού πλούτου. Είναι ιδιαίτερα σημαδιακό ότι από όλες τις ομάδες σε αυτή την αποστροφή του λόγου του, διάλεξε τους δημοσίους υπαλλήλους. Πονηρός ο Αλέξης. Στην ουσία, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στις επόμενες εκλογές καταγγέλοντας την καινούρια κυβέρνηση ή ότι κάνει λίγα ή ότι πράττει «κακά» και σε πέντε, έξι ή δώδεκα μήνες να φτάσει μόνος του σε μια πιθανή πλειοψηφία.

Σήμερα, βέβαια, οι δυνάμεις που ήταν πιο κοντά στη δραχμή δέχθηκαν ευρεία ήττα. Το άθροισμα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν είναι 48% αλλά γύρω στο 60% αν αφαιρέσουμε τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής (σε αυτό φαντάζομαι συμφωνεί και ο Τσίπρας) και προσθέσουμε όλους όσους βρέθηκαν εκτός Βουλής. Οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-Καμμένου δεν ξεπερνάνε το 40% . Σκορ λοιπόν, 60%-40% σε επίπεδο λαϊκής αποδοχής, πράγμα που κάνει πολύ πιο σαθρό το επιχείρημα των «αντιμνημονιακών» για πλειοψηφία στην κοινωνία. Τα νούμερα διαψεύδουν κάθε ισχύ και το κάθε παραμύθι που πουλάει το κάθε κόμμα.

Τώρα αν αναμένονται εξελίξεις κάπου, αυτές πρόκειται να συμβούν στο ΠΑΣΟΚ. Και για τον τρόπο που θα υποστηρίξει την κυβέρνηση και για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει με τον τρόπο που υπάρχει τα τελευταία 38 χρόνια. Πι

Keywords
Τυχαία Θέματα