Ο Ολάντ ετοιμάζει Μνημόνιο για την Γαλλία

Ο Φρανσουά Ολάντ (να θυμίσω είναι αυτός που θα μας έσωζε από την δημοσιονομική μονομανία της Μέρκελ και θα καθιστούσε την Γαλλία ισότιμο παίκτη της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκακιέρα) εξήγγειλε εχθές ένα πρωτοφανές για τα γαλλικά δεδομένα πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών ύψους 50 δις. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Την

ίδια στιγμή καθιστούσε σε όλους σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται «να περιοριστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Γαλλίας» (να θυμίσω επίσης ότι στην Γαλλία επιδοτούνται μέχρι και οι πάνες των παιδιών...).

Πρόκειται προφανώς για ένα τεράστιο ψέμα (από αυτά που ένας πολιτικός αναγκάζεται να πει στην αρχή μιας δύσκολης μεταρρύθμισης για να το παραδεχθεί λίγο πριν το τέλος της), το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί κατά την εξειδίκευση των μέτρων που πρόκειται να λάβει η Κυβέρνηση του στους επόμενους μήνες.

Επιπλέον εξήγγειλε μείωση φόρων σε επιχειρήσεις, αποδεχόμενος ουσιαστικά την τεράστια γκάφα του να φορολογήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη και με συντελεστή 70%, πρόθεση που προκάλεσε μαζική εξαγωγή κεφαλαίων και επιχειρηματιών και έκανε την Γαλλία να μοιάζει για μια περίοδο ως το μέρος που δεν πρέπει να κάνεις επενδύσεις γιατί θα φορολογηθείς παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης…

Χωρίς δόση υπερβολής, πρόκειται για τον πιο αποτυχημένο Πρόεδρο ευρωπαϊκού κράτους αυτήν την στιγμή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο (εντάσσω και το Καζαχστάν σε αυτόν), όπως αποδεικνύεται από τους οικονομικούς δείκτες της χώρας του, την δημοτικότητα του, εντός και εκτός Γαλλίας, που έχει πέσει στα τάρταρα και εν γένει τις πολιτικές του πράξεις σε αντιστοιχία με τις προεκλογικές του εξαγγελίες (και δεν αναφέρομαι στην προσωπική του ζωή γιατί κανέναν δεν πρέπει να τον αφορά την στιγμή που η Γαλλία καταρρέει οικονομικά).

Είναι ο Σοσιαλιστής ηγέτης που όταν εξελέγη κάποιοι εγχώριοι σοσιαλιστές τον ανήγαγαν σε νέο Μιτεράν που θα δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη και θα βγάλει την Ελλάδα από την μέγγενη των δημοσιονομικών της υποχρεώσεων.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

Αντιθέτως, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την εκλογή του, προχωρά σε πρόγραμμα πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής 50 δις ευρώ εντός μόλις 36 μηνών. Αναγκάζεται δηλαδή να πράξει αυτά που κατηγορούσε την Μέρκελ ότι πράττει σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας. Μεταρρυθμίσεις με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

Με αυτά και με αυτά, η Γαλλία από εχθές μπήκε και επίσημα πλέον στο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών με σφιχτούς προϋπολογισμούς, έμφαση στον οικονομικό εξορθολογισμό και αναγκαστικούς περιορισμούς των (περιττών ή οικονομικά ασύμφορων) δαπανών που βαφτίστηκαν κοινωνικές. Ίσως οι πάνες των παιδιών να μην συνεχίσουν να επιδοτούνται, ο Ολάντ όμως, έστω και την ύστατη στιγμή, φαίνεται ότι ξύπνησε από τον ιδεολογικό του λήθαργο.

Μένει να δούμε τι θα πράξει και αν θα πράξει...

Φωτογραφία: SplashNews

Keywords
Τυχαία Θέματα