Ο Τσίπρας, αμήχανος στο Μαξίμου περιμένει τη Μέρκελ – Φοβάται grexit αλλά και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Εγκλωβισμένος στο μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής σε κατάσταση αμηχανίας επιχειρώντας να σχεδιάσει τις κινήσεις της επόμενης ημέρας στην προσπάθειά του να... τετραγωνίσει τον κύκλο:

Να μην συμβεί grexit αλλά ταυτοχρόνως να μην υπογράψει μια συμφωνία που θα τινάξει στον αέρα την κυβερνητική του πλειοψηφία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο

αναμένουν νέα παρέμβαση της Καγκελαρίου Άγγκελας Μέρκελ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί πολιτική λύση, αν αυτό είναι δυνατόν.

Όπως παραδέχονται οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα η κατάσταση είναι πλέον δραματική και στα όρια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας αλλά ταυτοχρόνως εκφράζεται και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος θα παρέμβει... το ιππικό και θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα Bild όπου υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες αρκεί να είναι παρούσα η κυρία Μέρκελ [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Η διαφορά στα 2 δισ.

Και ενώ από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η αντιπρόταση που κατέθεσαν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες ήταν η τελευταία, αφού όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου δεν «δεν δίνουμε άλλα μέτρα», η Κομισιόν κάνει λόγο για διαφορά που φτάνει σε ύψος 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι περαιτέρω συζήτηση για την γεφύρωση του χάσματος θα πρέπει να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί και η αναφορά της Κομισιόν στο γεγονός ότι η διαφορά των δύο δισ.ευρώ πρέπει να καλυφθεί με την υιοθέτηση μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων. Με αυτή την διατύπωση απορρίπτονται οι ελληνικές προτάσεις οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ημιτελή και κυρίως επιχειρείται να εξηγηθεί γιατί οι δανειστές επιμένουν στην μείωση των συντάξεων. Οι πιστωτές θέλουν μόνιμα μέτρα με σίγουρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφ' ενός διότι φαίνεται ότι δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής (διαβεβαίωση που δινόταν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ουδέποτε παρήγαγε μετρήσιμα αποτελέσματα) και κυρίως διότι δεν θέλουν να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που το 2015 κλείσει με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως προβλέπεται πλέον από τους διεθνείς οργανισμούς.

Πέρα από την πολιτική ερμηνεία και τη διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να μην υπάρξει Grexit, η διατύπωση ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση» με την συμπλήρωση ότι «επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς» δείχνει ότι για τους δανειστές αν δεν συμφωνηθούν μέτρα μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους δύο δισ.ευρώ -κι όσο κατά την άποψη των πιστωτών οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι τέτοιες που να δημιουργούν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος- λύση και συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.

The post Ο Τσίπρας, αμήχανος στο Μαξίμου περιμένει τη Μέρκελ – Φοβάται grexit αλλά και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα