Ο Τσίπρας «στρώνει τον δρόμο για εκλογές» – Οι συνιστώσες τον περιμένουν στην γωνία

Σε ένα τεράστιο σώμα 3.500 συνέδρων θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, κηρύσσοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και σηματοδοτώντας μία νέα αρχή για το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Με το συνέδριο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει

να μετεξελιχθεί από ένα συμμαχικό σχήμα σε "ενιαίο κόμμα", στην προσπάθειά του να μετατραπεί σε ένα πολιτικό φορέα ικανό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να προβάλει έντονα το αίτημα για διεξαγωγή εκλογών και να περιγράψει το σχέδιό του για την διακυβέρνηση της χώρας, κατηγορώντας την σημερινή κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε διάλυση.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πάγωμα στην πληρωμή των τόκων στους δανειστές για τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την κίνηση αυτή είναι περίπου 25 δισ. ευρώ και θα διατεθούν για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών που αφήνει το μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα εάν η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μονομερής, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της ρήξης με την τρόικα, ακόμη και εάν τεθεί θέμα «εξόδου» από την ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει άνοιγμα στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αφήνοντας στην άκρη τα περί συμμαχίας μόνο με το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κινείται εξ αριστερών του.

Στα εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στο θέμα της διατήρησης των τάσεων, με δικαίωμα χωριστής λίστας στις εκλογές για τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αλλά θα επιμείνει στη διάλυση των συνιστωσών, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μεταβατικό διάστημα.

Με άσχημες διαθέσεις όμως τον περιμένουν οι συνιστώσες, που αρνούνται τη διάλυσή τους.

Προς επίρρωση της θέσης του πρόκειται λίγες ώρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοδιαλυθεί και ο Συνασπισμός, το διαρκές συνέδριο του οποίου θα συνέλθει γι αυτό το λόγο.

Οι συνιστώσες συνεχίζουν να αντιδρούν και δεν αποκλείεται ακόμη και ρήξη με ορισμένες από αυτές.

Βραχνάς αποτελεί βέβαια η στάση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος δεν θέλει να διαλύσει τους Ενεργούς Πολίτες του και ο κ.Τσίπρας δεν θέλει να συγκρουστεί μαζί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα