Ομπάμα στρατηλάτης!

Θρίαμβος Ομπάμα στην τελευταία τηλεμαχία για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Ανέβηκαν οι τόνοι για την εξωτερική πολιτική, το παράκανε ο Ρόμνεϊ με την προβολή της άψογης οικογενειακής ζωής του, χαμός έγινε όταν ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα για την ανεργία και ο Ομπάμα τον Ρόμνεϊ για τα «κονέ» με τους Κινέζους! Τι είπε πάλι ο Ρεπουμπλικάνος για τους Έλληνες.

Πόλεμος για την καρέκλα του πλανητάρχη! Τα έδωσαν όλα για τον εντυπωσιασμό των Αμερικανών ψηφοφόρων οι διεκδικητές

του προεδρικού αξιώματος της επόμενης τετραετίας και το πλατό του τελευταίου τους debate θύμιζε αρένα. Νικητής αν και όχι αλώβητος βγήκε από τη μάχη ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έπεισε τον κόσμο όταν κατηγόρησε με πάθος τον Μιτ Ρόμνεϊ για σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής «λάθος και απερίσκεπτη»… Ο Ρεπουμπλικάνος έκοψε τη φόρα του προέδρου θίγοντας το ευαίσθητο θέμα του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν αλλά αυτό το όπλο του δεν ήταν αρκετό για να του κερδίσει τη μάχη. Δημοσκόπηση του CNN αμέσως μετά την τηλεμαχία αποκάλυψε ότι ο Ομπάμα έπεισε το 48% των τηλεθεατών ψηφοφόρων, αφήνοντας τον Ρόμνεϊ να αγχώνεται για το 40% του και έχοντας πια εξανεμίσει το προβάδισμα για το οποίο πανηγύριζε μετά το πρώτο debate.

Στο πλατό που στήθηκε στην πολιτεία της Φλόριντα οι δύο διεκδικητές της προεδρίας απέφυγαν να αναφερθούν στην οικονομική κρίση της Ευρωζώνης αν και ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν παρέλειψε να κάνει μια αναφορά στην Ελλάδα (όπως το συνηθίζει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία άλλωστε)! Ο Ρεπουμπλικάνος ισχυρίστηκε ότι η πολιτική Ομπάμα οδηγεί την αμερικανική οικονομία στα βήματα της Ελλάδας αν και τελικά δεν φαίνεται να πανικόβαλε αρκετά τους τηλεθεατές που περισσότερο σχολίασαν την «Ρομνησία» παρά την ελληνική κρίση.

O Ρόμνεϊ, στις περισσότερες τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εμφανίστηκε με διαφορετικές θέσεις, σε σχέση με προηγούμενες απόψεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ακόμα και οι αναλυτές έκαναν λόγο για «Ρομνησία», κάτι που είχε αναφέρει το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Ομπάμα, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι ξέχασε τις υπερσυντηρητικές θέσεις του και τις αντικατέστησε με πιο μετριοπαθείς για να ικανοποιήσει μέρος του εκλογικού σώματος, επιχειρώντας να κερδίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κυριάρχησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λίβανο, Αίγυπτο) και οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ («αν δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του» επισήμαναν χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου-συντονιστή της συζήτησης, Bob Schieffer του CBS).

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι «έπειτα από τόσα χρόνια πολέμων πρέπει να χτίσουμε και το δικό μας έθνος», ενώ ο κ. Ρόμνεϊ υποστήριξε πως «πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο, όχι να περιμένουμε, από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Κίνα τι θα πράξουν», προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρ

Keywords
Τυχαία Θέματα