Όλο το δραματικό παρασκήνιο της ρήξης Σαμαρά-Κουβέλη – Ο ρόλος Βενιζέλου

Το αεροπλάνο που προσγείωνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό από τη Βιέννη στη Αθήνα χθες το απόγευμα, τροχοδρομούσε ακόμη, όταν ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε, αγχωμένος το κινητό του να δει αν είχε κάποιο μήνυμα. Μόλις έβαλε τον κωδικό pin, χτύπησε αμέσως και το καντράν έδειξε: Βαγγέλης Βενιζέλος.
Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας
«Έλα, Αντώνη, τα έμαθες τα νέα;»
«Όχι, ποιά

νέα; Πετούσα, μόλις άνοιξα το κινητό μου, στο αεροσκάφος είμαι ακόμη» απάντησε ο Πρωθυπουργός.
«Ο Φώτης, αλλάζει γραμμή, τον πιέζει το κόμμα...».
Ο Σαμαράς σκυθρώπιασε. Είδε το φάντασμα των εκλογών να ξεπροβάλλει. Οι συνεννοήσεις και οι ελπίδες που έτρεφε από την συνάντηση της Τετάρτης, ότι θα ξεπερνιόταν η κρίση, εξανεμίστηκαν.
Έκλεισε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. «Φώτη, τι μαθαίνω; Είναι δυνατόν; Χθες συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα, σήμερα πως αλλάζεις άποψη;».
«Δεν το δέχονται οι δικοί μου» υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης.
«Φώτη, ειλικρινά, δεν σε καταλαβαίνω. Είσαι απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα σου. Στο χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθημερινά φυτρώνουν διάφοροι επίδοξοι πρόεδροι. Εσένα δε σε αμφισβητεί κανείς. Πως μπορείς να κάνεις στροφή 180 μοιρών και δεν μπορείς να επιβάλλεις την άποψη σου;»
«...»
«Τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης δεν τις αντιλαμβάνεται το κόμμα σου; Επίσης τι θα κάνεις; Αποσύρεις την εμπιστοσύνη σου από την κυβέρνηση;».
Συγκεκριμένη απάντηση δεν πήρε ο Πρωθυπουργός εκείνη την ώρα.
Οι εξελίξεις τον αιφνιδίασαν καθώς στην σύσκεψη της Τετάρτης είχε μείνει με την εντύπωση ότι είχαν συμφωνήσει για την ΕΡΤ. «Στον αριθμό των εργαζομένων δεν θέλω να μπούμε απόψε» είχε πει στους Βενιζέλο-Κουβέλη, παρ’ όλα αυτά τους έδωσε την εκτίμηση – σύμφωνα με όσα του είχε πει η ομάδα εργασίας του – ότι περίπου 1.100 με 1.200 εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα μπορούσαν να επαναπροσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις οι οποίες θα ανανεώνονταν πιθανότατα για αλλο ένα τρίμηνο. Στο μεταξύ, θα έτρεχε η υλοποίηση του νέου φορέα με βάση το σχέδιο Μόσιαλου. «Μπράβο, Αντώνη, αυτό είναι μια καλή πρόταση, η οποία διευκολύνει τα πράγματα» φέρεται να του απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος, χωρίς να διαφωνήσει ο Φ. Κουβέλης.
Χθες το πρωί, υπουργός τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό για να του μεταφέρει την συνομιλία που είχε με την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση: «Πρόεδρε, μου είπε ότι θα προχωρήσουμε μαζί, όλα καλά θα πάνε». Επίσης χθες το πρωί, πριν αναχωρήσει ο Α. Σαμαράς για τη Βιέννη, άλλος υπουργός του μετέφερε την στιχομυθία του με τον υπουργό Α. Ρουπακιώτη ο οποίος ενδιαφέρθηκε για κάποιες εκκρεμότητες του υπουργείου του. Όλα αυτά έδωσαν την εντύπωση στο Μαξίμου ότι η κρίση πέρασε.
Λίγο αργότερα, και ενώ ήταν ήδη στη Βιέννη, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ευ. Βενιζέλο. «Αντώνη, ο Φώτης φαίνεται ότι έχει κάποιες αντιδράσεις. Θα δεχόσουν να συμφωνήσουμε σε περισσότερους εργαζομένους στην ΕΡΤ;»
«Βάλε άλλους 500-600. Ας τους κάνουμε 2.000! Εκεί θα κολλήσουμε; Προκειμένου να πάμε σε εκλογές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τόπο, παίρνω την πρωτοβουλία και σου λέω να συμφωνήσουμε στους 2.000» απάντησε ο Α. Σαμαράς. Την πρόταση μετέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος με τη σειρά του την μετέφερε στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ-Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ και... απερρίφθη.
Ο Ευ. Βενιζέλος, που είχε.. ψυλλιαστεί που πάει το πράγμα, «πέταξε» μια σπόντα στους βουλευτές του: «Μήπως να δούμε την προοπτική να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ χωρίς την ΔΗΜΑΡ...» είπε, χωρίς να δώσει συνέχεια.
Στη δραματική συνεδρίαση των τριών αρχηγών που ακολούθησε στο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε η άρνηση Κουβέλη.
«Φώτη πρέπει να ξέρω απόψε, θα αποσύρεις τους υπουργούς σου ή την εμπιστοσύνη σου στην κυβέρνηση;» ξαναρώτησε ο Σαμαράς. «Πρέπει να συμβουλευτώ την άποψη της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας και θα σου απαντήσω». Η απάντηση ήρθε μέσω της δημόσιας δήλωσης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ που ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε από την τηλεόραση.
Στο Μαξίμου «έβραζαν», μαθαίνοντας όσα διαμείβονταν στην Αγίου Κωνσταντίνου. «Μα είναι δυνατόν ο Μανιτάκης, ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη να είναι ο πιο λάβρος στην κριτική του κατά της κυβέρνησης;».
Ο Σαμαράς επικοινώνησε με Βενιζέλο, ο οποίος του μετέφερε την απόφαση του να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ενημέρωσε τους υπουργούς της ΝΔ οι οποίοι έφτασαν στο Μαξίμου ασθμαίνοντας, ότι δεν προτίθεται να πάει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Δεν πάω σε αυτό, ακόμη, θα περιμένω να δω τι θα πράξουν οι βουλευτές του Κουβέλη στο πρώτο νομοσχέδιο. Αν καταψηφίσουν, θα το δούμε. Στο μεταξύ όμως, διατηρώ την προνομία του Πρωθυπουργού για ανασχηματισμό. Αν δω αύριο (σ.σ σήμερα) ότι οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ δεν πάνε στα γραφεία τους ή τους αποσύρει ο Κουβέλης, θα κάνω ανασχηματισμό» είπε ο κ. Σαμαράς.
Οι υπουργοί άρχισαν να φεύγουν γύρω στις 1.30 μ.μ από το Μαξίμου με δηλώσεις-καρμπόν ότι «προχωράμε στο δρόμο της ευθύνης» κτλ. Ο Σαμαράς έμεινε. Τηλεφώνησε στο Γ. Στουρνάρα που βρίσκεται στο Eurogroup και του εξήγησε την κατάσταση, ενώ εκείνος του μετέφερε το κλίμα από τους ευρωπαίους συναδέλφους του. Στο πρωθυπουργικό τηλέφωνο ήρθαν και sms από ξένους ηγέτες, τους οποίους καθησύχασε ότι δεν πάμε σε εκλογές και συνεχίζει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Στις 2.25 o Α.Σαμαράς βγήκε από το Μαξίμου. Κουρασμένος, χαιρέτησε τους δημοσιογράφους. Ενδιαφέρθηκε για τα αποτελέσματα της ΕΣΗΕΑ και μας καληνύχτισε: «Σας ευχαριστώ που μείνατε μέχρι αυτή την ώρα» μας είπε και χώθηκε στην πρωθυπουργική BMW.

Keywords
Τυχαία Θέματα