Όλο το σχέδιο για την ΔΕΗ – Σε τρία στάδια η αναδιάρθρωσή της [pdf]

Με Πράξη υπουργικού συμβουλίου επισημοποιήθηκε χθες το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ σε τρεις φάσεις. Το σχέδιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έως το 2014 και τη διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται έως το 2016.

Η

κυβέρνηση, με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσβλέπει στο επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών παικτών του τομέα της ενέργειας, ωστόσο θέτει τρεις προϋποθέσεις με στόχο να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί Α.Ε. Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στο ΦΕΚ τεύχος Α/168/24.7.2013 που δημοσιεύθηκε χθες, και χαρακτηρίζονται ως νέο στοιχείο το οποίο εκτιμάται ότι έχει τεθεί από την τρόικα, δεδομένου ότι η αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της επιχείρησης ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 3ης δόσης, είναι:

Οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης (δηλ. από ξεχωριστές κρατικές οντότητες) από εκείνες της ΔΕΗ ΔΕΗ ή άλλης ενεργειακής εταιρείαςΟι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη Γενική Κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουνΗ διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, ασύμβατες με τους στόχους του προγράμματος.

Η υλοποίηση των παραπάνω συνιστά περίπλοκη διαδικασία σε εταιρικό, νομικό, λογιστικό, φορολογικό και κανονιστικό/ρυθμιστικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, η μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού, τα οποία αφορούν από μηχανολογικό εξοπλισμό και ακίνητα έως δικαιώματα επί ορυχείων (αλλά και αντίστοιχες της ΔΕΗ επί αυτών) χρήζουν περαιτέρω ενδελεχούς διερεύνησης κυρίως υπό το πρίσμα μελλοντικής απόκτησης της εταιρικής ιδιοκτησίας από ιδιώτη επενδυτή/ές. Διά τούτο όπου απαιτηθεί, θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα