Ωρα για γλύκισμα! – Τάρτα βουτύρου με κράνμπερις

Μια καταπληκτική τάρτα με μια λεπτή και τραγανή κρούστα να αγκαλιάζει μια ανομοιόμορφη γέμιση από κρέμα βουτύρου που καλύπτετε από κράνμπερι σος, καθώς και ολόκληρα κράνμπερις.

Ήδη μου τρέχουν τα σάλια...

Τι θα χρειαστείτε

Για την τάρτα:

250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γραμμ. μαργαρίνη σε κομματάκια

1 αυγό

1 γεμάτη κ. σ. ζάχαρη άχνη

2 κ. σ. γάλα

1 βανίλια

Για τη γέμιση:

250 γραμμ. φρέσκο βούτυρο (ή Crisco)

50ml κρέμα γάλακτος

3 αυγά

¼ κούπα αλεύρι

αλάτι

2 κούπες ζάχαρη

1 κ.

γ. κονιάκ

1 βανίλια

3 κούπες κράνμπερις

ξύσμα από 1 λεμόνι

Πώς να το κάνετε

Για την τάρτα:

Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ενώνετε με το χέρι, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα συστατικά και να έχετε μια μαλακή ζύμη.

Βάζετε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο τυλίγοντάς την σε μια διαφανής μεμβράνη για τουλάχιστον 1 ώρα.

Όταν η ζύμη παγώσει καλά, τη βγάζετε από το ψυγείο, την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγετε με χοντρό πλάστη.

Βουτυρώνετε πολύ καλά μια ταρτιέρα ή μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι και στρώνετε μέσα τη ζύμη που ανοίξατε με τον πλάστη. Προσέχετε να «πιάσει» όλα τα τοιχώματα.

Με ένα πιρούνι, κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας και καλύπτετε την τάρτα με λαδόκολλα. Ψήνετε την καλυμμένη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'.

Αφαιρείτε τη λαδόκολλα, και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15' μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Προσοχή μην σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει!Αφήστε την τάρτα να κρυώσει.

Για τη γέμιση:

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε να λιώσει το βούτυρο με τη βανίλια. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει το βούτυρο να χρυσίζει (περίπου 4 λεπτά). Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά.

Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ρίξτε στο μείγμα το χρυσαφί βούτυρο. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι και το αλάτι. Ρίξτε τη γέμιση μέσα και ψήστε για περίπου 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσει για περίπου 2 ώρες.

Συναρμολόγηση:

Ρίχνετε τη γέμιση στην ψημένη τάρτα και κουνάτε λίγο την ταρτιέρα για να πάει παντού το μίγμα. Αν θέλετε, στρώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει .Τη βγάζετε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν την καταναλώσετε

Για την κράνμπερι σος βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα μισά κράνμπερι με λίγο νερό και τέσσερις κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Βράστε μέχρι να γίνει χυλός. Κατεβάστε και αφήστε να κρυώσει. Περιχύστε λίγο πριν σερβίρετε. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιήστε τα για γαρνιτούρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα