Ούτε σήμερα βλέπουν συμφωνία με Τρόικα – Το Οικονομικών «προχωρά» και χωρίς την έγκρισή της

Ούτε σήμερα προβλέπεται συμφωνία για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά ανάμεσα στους εκπροσώπους της Τρόικας και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα οι καθυστερήσεις αναμένεται να συνεχισθούν μέχρι το Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Η πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας έχει οριστεί για σήμερα το πρωί στις 12.00, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αργότερα, στις 17.00. Όμως η ελληνική πλευρά εκτιμά

πως οι διαπραγματεύσεις με την τριμερή επιτροπή δεν θα τελειώσουν σύντομα, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα. Ως αιτία αυτών των καθυστερήσεων η ελληνική πλευρά «δείχνει» την Τρόικα, αφού έχει αναβάλει σχεδόν τα μισά ραντεβού που είχαν ορισθεί με τα αρμόδια υπουργεία από τη στιγμή που έφθασαν στην Ελλάδα, την προηγούμενη.

Η κυβέρνηση σκέφτεται μάλιστα, να προχωρήσει ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών στην κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή θα προωθήσει προς ψήφιση – ακόμη και αν ούτε και αυτά έχουν εγκριθεί από την Τρόικα - το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όμως θα μεταβεί στο Eurogroup με άδειες αποσκευές, αφού εκκρεμεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Όμως εκεί ευελπιστεί να «κλείσει» μια πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους ή –στην χειρότερη περίπτωση - θα προσπαθήσει να «ψαλιδίσει» τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις τους. Για να τους καθησυχάσει θα επικαλεστεί σαν «μάρτυρες» τους ελεγκτές της Τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που του επιτρέπουν ήδη να μιλά δημοσίως για πρωτογενές πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ το 2013.

Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται παράπονα για καθυστερήσεις και αστοχίες σε ορισμένους τομείς. Η κριτική εστιάζεται στη μη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στην απουσία προόδου στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, ενώ ανησυχούν και για την επίτευξη των στόχων του 2014 στις αποκρατικοποιήσεις.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα