«Παιδομάζωμα» άλλου επιπέδου

18:20 6/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Κάθε κόντρα κορυφαίων ομάδων είναι μόνιμη, διαρκής και σε όλα τα επίπεδα. Έτσι την ώρα που η Ρεάλ ανακοίνωνε την προαγωγή του Ζιντάν σε προπονητή της πρώτης της ομάδας, η Μπαρτσελόνα έκανε τη δική της «αντεπίθεση»: Σε μια εντυπωσιακή κίνηση αντιπερισπασμού ανακοίνωσε με τη μία 77 προσθήκες στο ρόστερ της! Όχι, παίζουμε...

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Οι Καταλανοί περίμεναν την φετινή 4η Ιανουαρίου από τον Απρίλιο του 2014, όταν και η πειθαρχική επιτροπή της FIFA της επέβαλλε τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών για δύο αγωνιστικές

περιόδους (χειμώνας 2014 και καλοκαίρι 2015), λόγω παράβασης των κανονισμών περί εγγραφής ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών.

Η Μπαρτσελόνα έκανε λίγη (αναγκαστική) υπομονή, έκλεινε συμφωνίες (αυτό μια χαρά επιτρεπόταν) και όταν ήρθε η ώρα υλοποίησε το μεταγραφικό της πλάνο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε πλήρωσε 34 εκ. ευρώ στην Ατλέτικο και άλλα 17 εκ. ευρώ στη Σεβίλη για να αποκτήσει τους Τουράν και Βιδάλ, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής για περίπου τη μισή αγωνιστική περίοδο που ακολουθούσε. Αυτούς περιμέναμε να παρουσιαστούν τις προάλλες κι έτσι έγινε... μόνο που παράλληλα η ομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση άλλων 75 παικτών, κάνοντας τους δημοσιογράφους να ψάχνονται αν ο αριθμός είναι αληθινός!

Τελικά ήταν. Πέντε από αυτούς προορίζονται για τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, ενώ οι υπόλοιποι 70 θα ενταχθούν σε 15 διαφορετικές ηλικιακά ομάδες -οι οποίες αποτελούν τα φυτώρια του συλλόγου, δηλαδή την περίφημη «Μασία». Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, από πλευράς ονόματος τουλάχιστον, ο επιθετικός Ντάνιελ Γκουντγιόνσεν, γιος του γνωστού Έιντουρ και οι 18χρονοι Νοτιοκορεάτες Λι Σέουνγκ Γου και Πάικ Χο, εξαιτίας των οποίων ξεκίνησε (μετά από ανώνυμη καταγγελία) η έρευνα της FIFA για την παράνομη απόκτηση ανήλικων ποδοσφαιριστών από τον σύλλογο της Βαρκελώνης.

Ο αριθμός είναι λογικό να εντυπωσιάζει στο άκουσμά του, ωστόσο σε ρεαλιστικούς όρους δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τη συνέχιση της «παγκοσμιοποίησης» του ποδοσφαίρου σε κάθε επίπεδο, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Με τις τιμές στις μεταγραφές να έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη εδώ και καιρό, κάθε σύλλογος δικαιούται να ονειρεύεται ότι θα είναι αυτός που θα βγάλει τον επόμενο Μέσι ή τον επόμενο Κριστιάνο -και ακολούθως θα τον μοσχοπουλήσει.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον κανονισμό που εισήχθη το 2009 και ορίζει ότι οι ομάδες που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ υποχρεούνται να δηλώνουν στην 25άδα τους τουλάχιστον οκτώ γηγενείς παίκτες (όπου «γηγενής» θεωρείται ο ποδοσφαιριστής ο οποίος, ανάμεσα στα 15 και τα 21 του, ανήκε και προπονούνταν για τουλάχιστον τρία χρόνια στον σύλλογο που τον δηλώνει) έκαναν τις ομάδες ν’ αρχίσουν εντατικά πλέον να ψάχνουν ταλέντα σε όλες τις ηπείρους που μπορούσαν να απλώσουν το δίκτυο των σκάουτς τους.

Η διαφορά της Μπαρτσελόνα και των υπόλοιπων τοπ-κλας συλλόγων που εφαρμόζουν εκτεταμένα τη συγκεκριμένη πρακτική, σε σχέση με αρκετές λιγότερο γνωστές και λιγότερο οικονομικά εύρωστες ομάδες, είναι ότι δεν διαπράττουν ποδοσφαιρικό «γενιτσαρισμό» αλλά προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες και πραγματικό όραμα για το μέλλον στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Σε αντίθεση με (ουκ ολίγες) περίπτωσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπου ανήλικοι -κυρίως παιδιά από την Αφρική- έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης ομάδων και μάνατζερ που πούλησαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους δικούς τους, τους έφεραν σε «καραβιές» στην Ευρώπη (η Ιταλία είναι κλασικό παράδειγμα) και κατέληξαν πολλές φορές να μην πατήσουν καν χορτάρι αλλά να ζητιανεύουν στα φανάρια για να ζήσουν, μια πρόσκληση από την Μπαρτσελόνα (και κάθε «Μπαρτσελόνα») δεν είναι απλώς ευκαιρία για φυγή, αλλά ευκαιρία ζωής.

Από τους 75 πιτσιρικάδες, ζήτημα είναι αν θα τα καταφέρουν οι 5. Τουλάχιστον αυτοί ξέρουν πως δεν θα κριθούν από το χρώμα τους ή από το «μέσο» τους, αλλά από το αν και σε ποιο βαθμό «μιλάνε στο τόπι» και από το αν και σε ποιο βαθμό θα αφομοιώσουν την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του καταλανικού συλλόγου. Απλώς αυτό τον καιρό έτυχε -λόγω επικοινωνιακής καραμπόλας- να γίνουν πρωτοσέλιδο πριν την ώρα τους.

The post «Παιδομάζωμα» άλλου επιπέδου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα