Ποιος χρωστάει τι και σε ποιόν;

Έχεις χάσει τη μπάλα με τα που χρωστάμε και πόσα; Το BBC δημιούργησε ένα σχεδιάγραμμα για να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Δες το…

Από τον Άρη Βουρβούλια

Αν όλες αυτές οι καθημερινές συζητήσεις στα παράθυρα και τις τηλεοράσεις, περί οικονομικών του κράτους, σου έχουν δημιουργήσει ένα χάος γύρω από το τι χρωστάει τελικά η Ελλάδα στους ξένους εταίρους της, τότε σου βρήκαμε την πιο απλοϊκή λύση για να ξεδιαλύνεις

τα πράγματα στο μυαλό σου. Το BBC σε πρόσφατο άρθρο του σχεδίασε ένα διάγραμμα, που απεικονίζει με ακρίβεια τα ποσά, που οφείλουν χώρες οι οποίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στα οικονομικά τεκταινόμενα του πλανήτη.

Για την ακρίβεια ο κύκλος που ακολουθεί, δείχνει το ακαθάριστο χρέος ορισμένων κρατών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, εξηγώντας προς ποιες χώρες απευθύνεται το χρέος, τι ποσό αναλογεί στον κάθε πολίτη, αλλά και την επικινδυνότητα χρεοκοπίας της κάθε χώρας. Επειδή όμως αρκετά προβλήματα έχουμε εμείς, ώστε να ασχολούμαστε και με τις οικονομικές ατασθαλίες των άλλων, θα επικεντρωθούμε στα χρέη και τις υποχρεώσεις της Ελληνικής οικονομίας. Η παρούσα έρευνα είναι σύμφωνη με μελέτες και στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στα τέλη Ιούνιο του 2011.

Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει, πως το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς τους ξένους είναι 400 δισ. ευρώ ή αλλιώς 256%, ως προς το ΑΕΠ (GPD), ενώ δείχνει στον πίνακα αναλυτικά τα λεφτά που χρωστάμε στις τράπεζες κάθε χώρας (ενδεικτικά τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου το ποσό που οφείλεται φτάνει τα 41,4 και 15,9 δισ. ευρώ αντιστοίχως). Εν συνεχεία, το ποσό που αναλογεί στον κάθε πολίτη κοστολογείτε στα -κρατηθείτε- 38.073 ευρώ, τη στιγμή που το συνολικό δημόσιο χρέος, ως προς το ΑΕΠ (GPD) φτάνει το 166% .

Η επικινδυνότητα της χρεοκοπίας κρίνεται πολύ υψηλή, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο μικρό κειμενάκι που συνοδεύει τα στατιστικά νούμερα, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης και παρόλο, του ότι είμαστε μία από τις τρεις χώρες που τους χορηγήθηκε οικονομική υποστήριξη, το έλλειμμα φαντάζει ως μη βιώσιμο. Παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στην φόβο “μετάδοσης” μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και μεγαλύτερες οικονομίες, όπως αυτήν της Ιταλίας, στην καταστροφή. Φέρνοντας έτσι, δυσεπίλυτα προβλήματα για το μέλλον της Ευρώπης εν γένει.

Keywords
Τυχαία Θέματα