Ποιος είναι ο Στέφανος Τζουμάκας που ιδρύει Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σαν «βόμβα» σκάσει στα αυτιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ η είδηση πως το ιστορικό στέλεχος της παράταξης, Στέφανος Τζουμάκας αναμένεται να ιδρύσει πολιτικό κόμμα που θα δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο με το ΠΑΣΟΚ και θα ονομάζεται Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ο Στέφανος Τζουμάκας γεννήθηκε το 1946 στον Καταρράκτη Άρτας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στη συνέχεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία, και τελικά συνελήφθη. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, από το οποίο εξήλθε με ρήξη αριστερού πνεύμονα, σπασμένα πλευρά, και ακατάσχετες αιμοπτύσεις. Βγήκε ξανά στην παρανομία. Τον Ιούλιο του 1974 εγκατέλειψε το καθεστώς παρανομίας και εμφανίστηκε οικειοθελώς σε στρατιωτική μονάδα μόλις κηρύχτηκε η επιστράτευση για να πολεμήσει εθελοντικά στην Κύπρο, αλλά οι καταρρέοντες τότε χουντικοί αξιωματικοί αρνήθηκαν να τον δεχτούν στο στράτευμα.

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΦΕΕ και Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από το 1981 ως το 2007 ήταν βουλευτής Β' Αθηνών και το ίδιο διάστημα διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών (1986-1988), Υφυπουργός Παιδείας (1988), Υπουργός Εργασίας (1995-1996) και Υπουργός Γεωργίας (1996-1998). Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ως Υφυπουργός Μεταφορών είχε γίνει γνωστός για τη σύγκρουσή του με ορισμένες προνομιούχες ομάδες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τις οποίες χρησιμοποίησε τον όρο «ρετιρέ», που βρήκε μεγάλη απήχηση. Έχει επίσης έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με επιχειρηματικούς παράγοντες.

Στις 12 Ιανουαρίου 2011 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα