Απολύσες, νέα μέτρα και εκλογές – Πώς είδαν οι καραμανλικοί τον ανασχηματισμό

Όταν κυκλοφορείς, μαθαίνεις. Παλιά αρχή του ρεπορτάζ. Λοιπόν σε καφέ-περατζάδα του Κολωνακίου, συνάντησα πιστό καραμανλικό. Τα καλύτερα έλεγε για τον Αντώνη και τον ανασχηματισμό – τι να σας λέω. «Γελάμε» ήταν το απόσταγμα. Γιατί χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό; Αν υποψιαστώ ότι εννοούσε και τον Βούδα της Ραφήνας, δεν θα... εκπλαγώ.

Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας

«Δεν πιστεύω να νομίζει ο Σαμαράς ότι καλοπιάνει τον Καραμανλή, βγάζοντας τον Στυλιανίδη και βάζοντας τον Αδριανό;» μου είπε και ασφαλώς

θα είχε το λόγο του.

Για να μου αποδείξει δε πόσο τρυφερά αισθήματα τρέφει για τον Πρωθυπουργό, μου διάβασε ένα sms που του είχε στείλει φίλος του, μετά τον ανασχηματισμό, για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο: «Δύο τσαλαπατημένα «Εγώ», ανέλαβαν να σώσουν τη χώρα... Βοήθεια μας!».

Μόνο τα... καλύτερα είχε να πει επίσης για τον Άδωνι τον Γεωργιάδη, για τον Μιχάλη τον Χρυσοχοΐδη, για τον Σίμο τον Κεδίκογλου, για τον Γιάννη τον Μιχελάκη. «Ο βουλευτής πρέπει να έχει και παιδευτικό ρόλο. Όσοι επιβραβεύονται με υπουργικό θώκο πρέπει να περνούν και ένα μήνυμα με τη στάση τους στην κοινωνία» είναι μόνο αυτό που μπορώ να πω, απ’ όσα είπε «ο στόμας του».

Διατηρώντας το χιούμορ του, με πήγε στο success story που περνάει καθημερινά από τις τηλεοπτικές μας οθόνες: «Σε λίγο θα βάζουν και background τον εθνικό ύμνο για να νιώθουμε την ανάταση να ξεχειλίζει...».

Πάντως μου έδωσε την εντύπωση ότι το καραμανλικό στρατόπεδο έχει χωριστεί στα δύο ως προς τις εκτιμήσεις του. Για τον χρόνο τον εκλογών κατ’ αρχήν: Κάποιοι- μεταξύ τους και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός – εκτιμούν ότι ο Σαμαράς θα κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσουν οι εκλογές. Άλλοι, ότι αργά το φθινόπωρο δεν θα τις αποφύγει για λόγους αντικειμενικούς: Απολύσεις, νέα μέτρα, γκρίνια από νεοδημοκράτες για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, φθορά, θα τον αναγκάσουν να πιεί το πικρό ποτήρι. Φυσικά για τις ηρωικές κορώνες μαξιμανθρώπων Μουρούτης κλπ) σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ στις εκλογές θα πάρει... 35%, η απάντηση του συνομιλητή μου ήταν απλός καγχασμός.

Διιστάμενες επίσης είναι οι απόψεις στο καραμανλικό στρατόπεδο για τις πιθανές συμμαχίες στις επόμενες εκλογές: Μαθαίνω ότι πρώην υπουργός, στοιχηματίζει σχεδόν ότι θα κατέλθουν μαζί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκτίμηση με την οποία δεν συμφωνούν οι περισσότεροι, του Καραμανλή συμπεριλαμβανομένου.

Α, στο περιστύλιο της Βουλής συνάντησα πρώην υπουργό – επίσης πιστό καραμανλικό - που μόλις είχε δει τον Καραμανλή. «Είδες και την Όλγα, πρόεδρε;» τον ρώτησε. «Ποιά Όλγα;» απόρησε εκείνος. «Την Κεφαλογιάννη, διάβασα ότι πετάχτηκε στα Ζαγόρια για να σε συναντήσει» επέμεινε ο συνομιλητής του. «Ποτέ δεν συνέβη» του αποκάλυψε ο Καραμανλής. Και μείναμε με την απορία ποιός διακινεί μια τέτοια συνάντηση...

Στη Βουλή συναντώ τον Βαγγέλη Παπαχρήστο. Προερχόμενος από την Αριστερά, εν συνεχεία γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, βγήκε βουλευτής Πρέβεζας, ήταν ο πιο πιστός οπαδός του. Αλλά ήταν ο Γιώργος που τον διέγραψε όταν καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο. Σταθερά κριτικός έναντι του μνημονίου, απέφυγε να ενταχθεί κάπου. Τελευταία, προκάλεσε αίσθηση: Με σύμφωνη γνώμη του Σαμαρά, διορίσθηκε στον ΟΟΣΑ ως βοηθός του καθηγητή Πρεβελάκη που αντικαθιστά την Τίνα Μπιρμπίλη ως αντιπρόσωπος της χώρας μας. Οι υπογραφές μπήκαν, το Σάββατο αναχωρεί για Παρίσι, τη Δευτέρα παρουσιάζεται - όχι δεν θα διαθέτει οδηγό και μπάτλερ. Είναι χαρούμενος που φεύγει, απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση όμως. Παραμένει αθεράπευτα «παπανδρεϊκός», διαπιστώνω.

Λίγο αργότερα, έπινα καφέ με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που «χρεώνεται στους παπανδρεϊκούς. Αφού μου έκανε την καρδιά περιβόλι προβλέποντας οικονομική καταστροφή σε Ελλάδα και ίσως συνολικά στην ευρωζώνη, πιάσαμε συζήτηση για την κυβέρνηση του «ανεύθυνου» Σαμαρά: «Τους ενδιαφέρει συγκεκριμένο target group: Νεοφιλελεύθεροι, δεξιοί, ακροδεξιοί, δεν τους νοιάζει η κοινωνία. Θα πουλήσουν success story και ψευτομεταρρυθμίσεις. Ο Σαμαράς δεν έχει να δείξει καμία επιτυχία σε διαπραγμάτευση. Η τελευταία επιτυχία που είχαμε ως χώρα ήταν στη δραματική εκείνη σύσκεψη κορυφής τον Οκτώβριο του 2011 με τον Παπανδρέου πρωθυπουργό και τον Βενιζέλο υπουργό Οικονομικών, όπου πήραμε το PSI. Άρα λοιπόν ο Σαμαράς αποζητά διακαώς να παρουσιάσει μια επιτυχία. Έχει κλείσει με την Μέρκελ το νέο κούρεμα, θα κάνει απολύσεις για να τις πουλήσει στο κοινό που απευθύνεται και που διψά για «αίμα» και θα πάει σε εκλογές» ήταν η ανάλυση του.

Εκείνη την ώρα περνά ο Αηδόνης και λίγα λεπτά αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Χαιρετούρες, φιλιά με τον πρώην σύντροφο. «Δες το άρθρο του Λακόπουλου στο protagon» με παροτρύνει ο Λοβέρδος όταν τον ρωτάω τη γνώμη του για τον ανασχηματισμό.

Επιστρέφουμε στα τελευταία λεπτά της συζήτησης μας με τον συνομιλητή μου. Τον ρωτάω για το ΠΑΣΟΚ. «Έτσι δεν τραβάει. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των ακροδεξιών της ΝΔ και των κομμουνιστογενών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το καλύψει, ούτε προφανώς η ΔΗΜΑΡ. Πρέπει όλοι όσοι έγιναν από το τίποτα, γνωστοί με το ΠΑΣΟΚ και τώρα το παίζουν… Βούδες να ενωθούν, να παραμερίσουν εγωισμούς και να βάλουν πλάτη για τη νέα δημοκρατική παράταξη. Όλοι. Χωρίς αποκλεισμούς. Αλλιώς…».

Τελείωσαν τα τσιγάρα, τελείωσε και το ραντεβού μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα