Πως «είδαν» τα ξένα ΜΜΕ την συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά

09:30 9/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Για στήριξη του Αμερικανού προέδρου στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Επιδοκιμαστικές οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ για την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο αργά χθες το βράδυ.

Η αμερικανική Washington Post, της οποία τα γραφεία επισκέφθηκε μάλιστα ο κ.

Σαμαράς την πρώτη μέρα της επίσκεψής του όπου ήταν στην Ουάσιγκτον, αναφέρει χαρακτηριστικά στον τίτλο του ρεπορτάζ της «Ο Ομπάμα καλεί την Ελλάδα να ισορροπήσει την λιτότητα με την ανάπτυξη, ενόσω η χώρα βγαίνει από την ύφεση». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις «τολμηρές και δομικές μεταρρυθμίσεις που ακολουθεί η κυβέρνησή του για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους».

Η εφημερίδα αναφέρει, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη εύρεσης τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και στην ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί η «τρομακτική ανεργία».

Στην έγκριτη οικονομική εφημερίδα Financial Times το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τον Αντώνη Σαμαρά για την «τολμηρή και δύσκολη δράση του». Μάλιστα φαίνεται να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, ώστε να μπορούν να «δουν το φως στο τέλος του τούνελ», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, με τον αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση για τη διαχείριση του χρέους, είναι ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι ότι βρίσκονται στο επίκεντρο η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας».

Οι FT στο ρεπορτάζ τους αναφέρουν και τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αποτυπώνουν, ο οποίος δήλωσε βέβαιος «ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με μια ισχυρότερη οικονομία, προς όφελος όλης της Ευρώπης». «Έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, αλλά δεν πρόκειται να είναι επί ματαίω », είπε.

Στο άρθρο των New York Times, με τίτλο «ο Ομπάμα πιέζει την Ελλάδα να αναπτύξει την οικονομία της» το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει ότι ο Ομπάμα πίεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να βρει τρόπο να «φτιάξει» την οικονομία του ακόμα και αν συνεχίσει να κόβει από τις δαπάνες σε μια προσπάθεια να επανακάμψει από την οικονομική κρίση χρέους. Στην συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ο Ομπάμα φαίνεται να είπε στον κ. Σαμαρά πως οι πολιτικές που εστιάζουν μονάχα στις περικοπές δεν αρκούν για να επανέλθει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος, στο ρεπορταζ της εφημερίδας επισημαίνεται η δήλωση Ομπάμα μετά την συνάντηση πως «είναι σημαντικό πως έχουμε ένα σχέδιο για δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να ελεγχθεί το χρέος, αλλά είναι εξίσου σημαντικές η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας». Με 60% ανεργία στους νέους φαίνεται να συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές «ανάπτυξης και ανεύρεσης θέσεων εργασίας»

Η Wall Street Journal συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος αναφέροντας την στήριξη που εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας μάλιστα ότι «είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προβεί σε δραστικές ενέργειες» ενώ συνεχίζει πως «η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι ο κ. Σαμαράς θα διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης, τόσο όσο θα χρειαστεί για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Η Wall Street Journal επισημαίνει επίσης ότι σενάριο κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές δόσεις του πακέτου διάσωσης και να επαναφέρει την οικονομική αστάθεια στην ευρωζώνη που θα οδηγούσε αφενός σε προβλήματα στην ίδια την Ευρώπη αφετέρου θα επηρέαζε ακόμα και την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ φιλοξενούν όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η ιστοσελίδα του περιοδικού Business Week, του καναλιού Fox News, ενώ στη Huffington Post τονίζεται η παραίνεση Ομπάμα παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν και μέτρα ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα