Πού είναι ο ΦΠΑ οέο; – Δεν τον καταβάλλει ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα τα οποία φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών στην δημοσιότητα όσον αφορά την είσπραξη φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στην εφορία. Μάλιστα ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενώ έχει βελτιώσει μεν τις επιδόσεις του, εξακολουθεί να εμφανίζει πολλές αδυναμίες.

Φαίνεται πως η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας έχει δυσκολέψει πολύ την οικονομική

κατάσταση των επαγγελματιών, καθώς ειδικά στο τελευταίο επτάμηνο ενώ έπρεπε να έχουν υποβληθεί συνολικά 2.676.769 δηλώσεις ΦΠΑ, οι 582.842 προτίμησαν να απέχουν.

Μετά από έντονες πιέσεις τόσο μέσω e-mail όσο και μέσω τηλεφωνημάτων από τους εφοριακούς, οι 38.040 πείσθηκαν να υποβάλλουν τελικά δηλώσεις και να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 7,53 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, ολοκληρώθηκαν 8.489 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και εισπράχθηκαν φόροι και πρόστιμα, ύψους 28,37 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται, όμως, σε 41,26 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία προκύπτει επιπρόσθετα ότι οι εισπράξεις από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας φορολογικών παραβάσεων φτάνουν στο 40% δηλαδή, από τα 10 ευρώ που βεβαιώνουν οι ελεγκτικές αρχές, μονάχα 4 ευρώ μπαίνουν στα Ταμεία του Δημοσίου.

Οι ελεγκτικές Αρχές υπέβαλαν συνολικά στον εισαγγελέα 7.477 μηνυτήριες αναφορές για ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, στο πρώτο επτάμηνο του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα