Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη

Μάχη για γερά νεύρα φαίνεται ότι γίνονται οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές όπου παρά την πρωτιά της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι σαφές ποιοι συσχετισμοί στο Ράιχσταγκ θα διαμορφώσουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών να προηγείται με διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ, ωστόσο το

μεγάλο ερώτημα για την Μέρκελ παραμένει το με ποιους θα συμμαχήσει από τη Δευτέρα, καθώς οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ποσοστό γύρω στο 5%, κάτι που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει οριακή πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.

Για τον λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής περιόδου η Καγκελάριος ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να τη στηρίξουν και με τις δύο ψήφους τους, αυτήν για τον εκπρόσωπο της περιοχής τους και για το κόμμα της επιλογής τους (διαβάστε εδώ πως λειτουργεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα). Με τους Φιλελεύθερους να μην είναι βέβαιο ότι θα μπουν στη Βουλή, η Γερμανίδα καγκελάριος ζητά όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος με τους Σοσιαλδημοκράτες για έναν μεγάλο συνασπισμό.

Αξιοσημείωτος ωστόσο είναι ο θόρυβος που έχουν δημιουργήσει οι ευρωσκεπτικιστές που «φλερτάρουν» με το πολυπόθητο 5%, το οποίο θα τους επιτρέψει την είσοδο στη Μπούντεσταγκ και θα προσθέσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. Την ώρα ωστόσο που το 30% των Γερμανών ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι, πολλές από τις ισορροπίες ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, όταν και θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα exit polls. Αναλυτές στη Γερμανία αναφέρουν ότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, με τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, έχει δώσει προβάδισμα στην Μέρκελ καθώς πολλοί ψηφοφόροι την θεωρούν «ασφαλή επιλογή».

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sontag και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή δείχνει μικρό προβάδισμα της συμμαχίας της Άνγκελα Μέρκελ με 45% έναντι όλων μαζί των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης, τα οποία συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 44%. Η δημοσκόπηση του Emnid δείχνει επίσης την υποστήριξη για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» να μένει σταθερή στο 4%, κάτω από το όριο εισόδου στη Μπουντεσταγκ.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως το κόμμα της Μέρκελ λαμβάνει ποσοστό 39%, ενώ ο νυν εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, κερδίζουν μία μονάδα και να ανεβαίνουν στο 6% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, παραμένουν σταθεροί στο 26% . Τέλος οι Πράσινοι, χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 9% ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε παραμένει σταθερό στο 9%.

Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, και παραμένει εκτός Βουλής παρουσιάζει ωστόσο δημοσκοπική άνοδο. Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν κερδίσει επίσης μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%. Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27% αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως, η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για Καγκελάριος, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 58%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ συγκεντρώνει ποσοστό 32%

Keywords
Τυχαία Θέματα