Σήμα κινδύνου εκπέμπει η UNESCO για την Πομπηΐα- Καταρρέει η αρχαία πόλη

14:06 2/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Ανησυχητικά τα στοιχεία της νέας έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της UNESCO, σύμφωνα με την οποία η αρχαία ρωμαϊκή πόλη Πομπηία κινδυνεύει να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε κίνδυνο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν την Ιταλία, ότι σε περίπτωση που δεν λάβει μέτρα άμεσα για την προστασία της περιοχής, το μέλλον της Πομπηίας προβλέπεται δυσοίωνο.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της έκθεσης που παρουσιάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δείχνει μια άκρως απογοητευτική εικόνα των μνημείων: αρκετά

κτίρια κατέρρευσαν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων το Schola Armaturarum το 2010, ενώ η συντήρηση πολλών δεν έχει καν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές.

Μεταξύ των σημαντικότερων καταστροφών εντάσσεται η μερική κατάρρευση στο Casa di Siricus και το Casa delle Nozze d' Argento και ένας πεσμένος κίονας στο Casa di Octavius Quartio. Η έκθεση παρέχει λεπτομέρειες για τα 13 πιο σημαντικά σπίτια του μνημείου, τα οποία «βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο».

Επιπρόσθετα, σταδιακή κατάρρευση των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών δαπέδων αλλά και η άνοδος των ποσοστών υγρασίας επιδεινώνουν την κατάσταση, αυξάνοντας την ανησυχία των ειδικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο προσέλκυσε το 2012 περίπου 2,3 εκατομμύρια τουρίστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα