Σημαίες, μουσική και οι…ευχές της αντιπολίτευσης για το πάρτι της χαμένης ορμής του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιόρτασε την Κυριακή τον ένα της χρόνο στην εξουσία, πλην όμως η διάθεση έμοιαζε διαφορετική εν σχέσει με ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, με δεδομένα τα κυβερνητικά διαπιστευτήρια στη διακυβέρνηση της χώρας, η αντιπολίτευση αποτιμά αρνητικά με σκληρά σχόλια τα όσα έγιναν στη χώρα τους τελευταίους 12 μήνες με αιχμή τις εξελίξεις στην οικονομία.

Γράφει ο Αλέξης Μαυραγάνης

Στο κατάμεστο γήπεδο του tae kwo ndo, οι κομματικές

σημαίες ανέμιζαν, η μουσική έπαιζε δυνατά στα μεγάφωνα και ο κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ έντυσε ιδανικά το κάδρο των πρώτων γενεθλίων. Σε επίπεδο κοινωνίας βέβαια, είναι αμφίβολο το εάν οι πολίτες, έχουν τη διάθεση να σβήσουν το πρώτο κεράκι στην τούρτα της εξουσίας μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί η πρώτη επέτειος της “πρώτης φοράς αριστερά” συμπίπτει με μια άνευ προηγουμένου φορο-επιδρομή, και με την παραμονή ψήφισης ενός πολύ σκληρού ασφαλιστικού νόμου, που σε τίποτα δε θυμίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ένα χρόνο πριν. Τότε που η “ελπίδα ερχόταν” και μαζί της θα έφευγε το μνημόνιο, θα επανερχόταν ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, θα καταργούνταν ο ΕΝΦΙΑ και θα επανέρχονταν η 13η σύνταξη.

Τίποτε άλλο δε θυμίζει το κλίμα στη χώρα ένα χρόνο πριν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία με τη φόρα της “επαναδιαπραγμάτευσης”, με την υπόσχεση να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το mail Χαρδούβελη και τις απαιτήσεις της τρόικας.

Οι...ευχές της αντιπολίτευσης για τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης

"Ένας χρόνος αριστερά όπου ο Πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα ξέροντας ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, με σκοπό να ψηφίσουν οι Έλληνες όχι και τελικά τους οδήγησε σε μεγαλοπρεπές ναι”, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο mega. “Για να πάρει την εξουσία και να διορίσει όλους τους συγγενείς των υπουργών του και όλους τους δικούς τους συγγενείς στο ελληνικό δημόσιο για να δείξει σε όλους το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”.

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης υπολόγισε με άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist το κόστος από την πρώτη χρονιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο 7% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 12 δις για την προηγούμενη και τη φετινή χρονιά. Το 2014 το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε μια μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,7% ενώ οι πρόβλεψεις της Κομισιόν για το 2015 έβλεπαν αύξηση 2,5%. Αντ'αυτού η ανάπτυξη είναι μηδενική ή το ΑΕΠ θα κλείσει με οριακή ύφεση. Στην επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών συντέλεσε βέβαια και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Όσον αφορά τις καταθέσεις, νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σημειώθηκε μεγάλη βουτιά,καθώς το Νοέμβριο του 2014 υπολογίζονταν σε 164 δις ευρώ, ενώ 12 μήνες μετά, έφτασαν τα 120, δηλαδή 44 δις λιγότερο.

Το ΠΑΣΟΚ από τη δική του πλευρά δίνει βάση σε όσα υποσχέθηκε και δεν εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας. Παραθέτει μάλιστα 20 σημεία από τις προγραμματικές του δηλώσεις τα οποία έμειναν απλά υποσχέσεις. Μεταξύ αυτών θυμίζει την
-- κατάργηση του μνημονίου
-- την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€
-- την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
-- την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης
-- την αποσυμφόρηση της δημόσιας διοίκησης από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών.

Σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα στο Ποτάμι δηλώνουν ότι “έχει περάσει ο καιρός που ο κ.Τσίπρας μπορούσε να λέει τα ψέματά του στις πλατείες και τους δρόμους. Τώρα μιλά σε αμπαρωμένα στάδια με διπλές σειρές σεκιούριτι και πολλαπλά φέις κοντρόλ γιατί οι εξαπατημένοι είναι πολλοί. Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”. Ο επικεφαλής του κόμματος δήλωσε ότι ”Η κυβέρνηση πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα”, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει “να μιλήσει με τους ανθρώπους που παράγουν, που δημιουργούν, και να ακούσει πιο πολύ τη φωνή τους παρά να ακούει τις φωνές των κομματικών υπαλλήλων που από ό,τι φαίνεται αυτοί την καθοδηγούν”.

Στην ίδια γραμμή και ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. "Τι φταίει που η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε η λεπίδα του τρίτου μνημονίου με τη σφραγίδα της «πρώτης φορά αριστερής κυβέρνησης», που γιορτάζει μάλιστα και τα πρώτα της γενέθλια, με το λαό να βρίσκεται στους δρόμους, προδομένος όπως πάντα, από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια".

"Αν και πέρασε ένας χρόνος αφότου ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία, μια συγγνώμη για τα όσα μεγαλόστομα έλεγε πριν και από τα οποία τίποτα δεν τήρησε δεν είχε την γενναιότητα να ζητήσει από τον λαό μας", λέει η Ένωση Κεντρώων και ζητά από τον Πρωθυπουργό να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση για να μην είναι αποκλειστικός υπεύθυνος της καταστροφής που επερχεται.

Διαβάστε ακόμα: Αλέξης Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης είναι με τα μπλόκα ή με το ΔΝΤ;»

The post Σημαίες, μουσική και οι…ευχές της αντιπολίτευσης για το πάρτι της χαμένης ορμής του ΣΥΡΙΖΑ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα