Σκληρές φράσεις της Τρόικας: Πάρτε μία απόφαση, μας έχετε εδώ και μας δουλεύετε

Τους ρόλους του καλού και του κακού άλλαζαν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, Ματίας Μορς, και ο Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους με την ελληνική πλευρά.

«Πάρτε μια απόφαση. Ούτε ο χρόνος ούτε η υπομονή μας είναι απεριόριστοι», έλεγε ο Μορς, «μας κοροϊδεύετε. Μας έχετε εδώ και μας δουλεύετε. Οποτε λύσετε τα προβλήματά σας, πάρτε μας να ξανάρθουμε. Κάντε διαβούλευση κάνα χρόνο, και βλέπουμε», συμπλήρωνε ο Μαζούχ. Το εντυπωσιακό

των τελευταίων διαπραγματεύσεων ήταν πως ο διαλλακτικός της υπόθεσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές την λέξη «συμβιβασμός» στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού.

Η ημέρα-κόλαση για τις διαπραγματεύσεις ήταν σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, η περασμένη Δευτέρα. Ο λόγος της μεταστροφής της συμπεριφοράς των δανειστών είναι περίπου αδιευκρίνιστος, αν και πολλοί στην κυβέρνηση τον αποδίδουν στις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση, που προεξοφλούσε από την Κυριακή συμφωνία, όσο και στις αντίστοιχες του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, την Κυριακή, είπε «όχι νέα μέτρα, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν δραματικά χαρακτηριστικά. «Πάρτε μέτρα τώρα», έλεγαν σε κάθε τόνο οι επικεφαλής του κλιμακίου. «Μέτρα δεν παίρνουμε, ξεχάστε το», είπαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Θέλετε να κάνουμε εκλογές; Αύριο το πρωί ο Σαμαράς θα τις προκηρύξει», απάντησαν οι κυβερνητικοί. «Οπου κι αν πάμε, μας λένε ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει και ότι θα πέσει. Ότι καμία αλλαγή δεν περνάει από τη Βουλή. Ο Χατζηδάκης το ίδιο για τους πλειστηριασμούς, ο Βρούτσης το ίδιο για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ο Μητσοτάκης επίσης. Άμα δεν αντέχετε να εφαρμόσετε τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχετε ψηφίσει, πώς μας λέτε ότι θα κάνετε κι άλλες;», ήταν ένας από τους πλέον έντονους διαλόγους της διαπραγμάτευσης.

«Κάντε όλα τα υπόλοιπα, και το δημοσιονομικό κενό το βλέπουμε και του χρόνου», κατέληξαν, τελικά οι Τροϊκανοί για τις διαπραγματεύσεις. Το παράθυρο όμως που άφησαν για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό το 2014 σημαίνει πως θα είναι πλήρως ανελαστικοί σε όλα τα υπόλοιπα, που είναι μείζονα αγκάθια για μια εξασθενημένη κυβέρνηση με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν πως πρέπει να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις για να κλείσουν μια μίνιμουμ συμφωνία έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα