Στα χέρια της αστυνομίας οι χάκερς που απέσπασαν 1,5 εκ. ευρώ από τράπεζα

Συνελήφθησαν από τις βρετανικές αστυνομικές αρχές οκτώ άτομα τα οποία φέρονται ότι διείσδυσαν στο σύστημα πληροφορικής της τράπεζας Barclays στη Βρετανία, κατορθώνοντας να αποσπάσουν1,5 εκ. ευρώ, από λογαριασνούς πελατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι οκτώ δράστες ηλικίας 24 – 47 ετών, συνελήφθησαν χθές και κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα του Λονδίνου.

Η επίθεση στο σύστημα πληροφορικής της τράπεζας έγινε

τον Απρίλιο. Στόχος των δραστών ήταν το υποκατάστημα στο Σουίς Κότατζ, στο βόρειο Λονδίνο. Έπειτα από ελέγχους, η αστυνομία βρήκε έναν μεταγωγέα KVM (πληκτρολόγιο, οθόνη και ποντίκι) που ελέγχεται από απόσταση με έναν δρομολογητή 3G τον οποίο είχαν εγκαταστήσει σε έναν από τους υπολογιστές του υποκαταστήματος.

Το σύστημα είχε εγκατασταθεί στην τράπεζα από έναν άνδρα ο οποίος είχε προσποιηθεί ότι ήταν τεχνικός πληροφορικής και άρα αρμόδιος για τη συντήρηση του συστήματος. Σύμφωνα με την αστυνομία, το συγκεκριμένο τέχνασμα επέτρεψε στους δράστες να μεταφέρουν χρήματα εξ’ αποστάσεως από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας σε δικούς τους λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία είχε συλλάβει 12 άνδρες οι οποίο σχεδίαζαν κλοπή από υποκατάστημα της Santander UK στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν έρευνες από την αστυνομία σε διευθύνσεις στο Λονδίνο και στο Έσεξ. Η αστυνομία κατάσχεσε χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κοσμήματα, ναρκωτικά και προσωπικά δεδομένα μέσα στα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρίσκεται και μία διεύθυνση στο κέντρο του Λονδίνου που πιστεύεται ότι βρίσκεται το «κέντρο ελέγχου» των δραστών.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Barclays ανέκτησε μεγάλο μέρος των χρημάτων που είχαν κλαπεί.

Keywords
Αναζητήσεις
χακερς σε τραπεζα τoυ λονδινο
Τυχαία Θέματα