Στα «χνάρια» της Θάτσερ το σχέδιο Σαμαρά για κυριαρχία στο Κέντρο και την άκρα Δεξιά

Την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε η απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ επιχειρούν στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύοντας πως θα υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρε εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θα υποχωρήσει σε ότι αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

μέσα στον επόμενο μήνα και όχι τον Σεπτέμβριο ενώ εμφανίζεται θετικός σε καταβολή μεγαλύτερων αποζημιώσεων στους απολυθέντες.

Στο Μαξίμου προσβλέπουν το νέο κανάλι να λειτουργήσει στο πρότυπο του ΣΚΑΪ, δηλαδή με ένα budget της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ και με πρόγραμμα υψηλού επιπέδου που θα προάγει την ενημέρωση, τον πολιτισμό και την τέχνη. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν στη διάθεσή τους δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι άνω του 60% των ερωτηθέντων στηρίζουν το λουκέτο στην ΕΡΤ – κυρίως για συμβολικούς λόγους.

Στην κυβέρνηση επιμένουν πως το κλείσιμο ήταν αναγκαίο, καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια διαλόγου με τα συνδικάτα τα οποία στο παρελθόν είχαν «σηκώσει τείχος» σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο έγινε το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν πολύ βιαστικός και δεν είχε την επεξεργασία ενός σχεδίου τύπου «Elal». Υπενθυμίζεται πως η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία Elal έκλεισε το βράδυ και άνοιξε το επόμενο πρωί υπό νέο καθεστώς και ακόμη και σήμερα θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα εξυγίανσης οργανισμού.

Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι σαφές πως παρά τους πομπώδεις λεονταρισμούς των αρχηγών δεν επιθυμούν εκλογές. Αυτό άλλωστε κατέστησε σαφές τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής. Παρά τις εισηγήσεις για σκληρή στάση που θα« σπάσει τον τσαμπουκά» του κ. Σαμαρά, αυτή τη στιγμή οι δύο ηγέτες εστιάζουν τη στρατηγική τους στην αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας ενώ υπήρξαν και διαρροές για αλλαγή του πρωθυπουργού.

Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι αρχηγοί «μπορούν να τα βρούν» αφού όπως σημειώνουν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν ως κοινό στόχο «μια αξιοκρατική και σύγχρονη ραδιοτηλεόραση χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος». Ακόμα, επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είναι υπεύθυνος για τον εκτροχιασμό της κατάστασης καθώς είχε ενημερώσει για το θέμα τους αρχηγούς από την Κυριακή κατά τη μυστική συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη.

Παρ’ολα αυτά ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως εφαρμόζει ένα σχέδιο πλήρους ιδεολογικής και πολιτικής κυριαρχίας τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Για αυτό το λόγο και σε περίπτωση που όντως οι πολιτικοί αρχηγοί ζητήσουν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας η στάση του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, ζητώντας μια ατζέντα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η προβολή ενός πιο «σκληρού» προφίλ του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία της ΝΔ καθώς από τη μία πλευρά θα είναι πιο εύκολο το άνοιγμα στον μεταρρυθμιστικό χώρο ενώ από την άλλη η «θατσερική» στιβαρότητα θα συσπειρώσουν τον χώρο της Δεξιάς και θα επαναπατρίσουν ψηφοφόρους που είχαν στραφεί προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή τη Χρυσή Αυγή.

Υπό αυτές τις συνθήκες τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης φαίνονται εγκλωβισμένοι καθώς αν φανούν να υποτάσσονται στον κ. Σαμαρά θα χάσουν τον κρίσιμο για την πολιτική τους επιβίωση χώρο του Κέντρου ενώ αν οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση θα χαθούν στο πολωτικό κλίμα και θα χρεωθούν τη συμμετοχή τους σε μια «μνημονιακή κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα