Στα βαθειά ο Μητσοτάκης – Πώς θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των απολύσεων

Με το βάρος των υψηλών κυβερνητικών προσδοκιών για άρση των «καθυστερήσεων» στις απολύσεις και στο πρόγραμμα κινητικότητας χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει στο κτίριο της Βασ. Σοφίας ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασφυκτικά είναι τα περιθώρια για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όπως φαίνεται ο νέος υπουργός θα προσπαθήσει να πάρει «παράταση» έστω μέχρι το τέλος καλοκαιριού από την τρόικα

για τις μετακινήσεις και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν ως τις 30 Ιουνίου.

Έχοντας, παράλληλα, να διαχειριστεί και το ...προφίλ του ως «πολιορκητικού κριού», με νεοφιλελεύθερο στίγμα, για τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και τη μείωση του προσωπικού, βρίσκεται στη δίνη δύσκολων αποφάσεων. Οι αποφάσεις για την κατάργηση/συγχώνευση φορέων και οι περίφημες λίστες οργανισμών για «ψαλίδι» αποτελεί ευθύνη του σε συντονισμό με το Μαξίμου.

Πηγές του Οικονομικού επιτελείου επεσήμαιναν πάντως ότι για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει μια παράταση για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να βαθμολογηθεί σε όλα τα άλλα ζητήματα «με άριστα», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το «τσεκούρι» στους 2.656 υπαλλήλους της ΕΡΤ - με δεδομένο ότι τον περασμένο Απρίλιο οι αρχηγοί των κομμάτων που στήριζαν την τρικομματική είχαν αποδεχτεί να γίνουν απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων τον Ιούνιο - τον βρίσκει να λύνει εξισώσεις, μετρώντας αριθμητικά δεδομένα στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Οι 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις - απολύσεις έως το τέλος του 2013 -οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο στο αναθεωρημένο μνημόνιο- θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν και να μην είναι οριζόντιες, έλεγε ο προκάτοχός του. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ άνοιξε τον ασκό αιόλου για φαστ τρακ διαδικασίες την αντίληψη του ..δόγματος σοκ. Άλλες 11.000 απολύσεις είχε συμφωνηθεί να γίνουν το 2014.

Όπως φαίνεται πάντως οι Δήμοι και ο χώρος της Παιδείας θα αποτελέσουν τις υπηρεσίες από όπου θα επιλεγούν οι υπάλληλοι για τη διαθεσιμότητα. Σε ό,τι αφορά στο χώρο της Παιδείας φαίνεται πως μιλάμε για υπαλλήλους που δεν βρίσκονται στην τάξη και διδάσκουν, ενώ σε ότι αφορά στους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, τότε μιλάμε για τους υπαλλήλους των Δήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα